Psy sa vzdávajú rýchlejšie ako vlky, ukázala štúdia

NETKY.SK • 23 September 2015, 09:52 • 2 min
Psy sa vzdávajú rýchlejšie ako vlky, ukázala štúdia

BRATISLAVA - Psy sa pri ťažko riešiteľných úlohách vzdávajú rýchlejšie ako vlky. Ukázala to štúdia Monique Udell z Oregon State University, ktorú zverejnili v časopise Biology Letters. Výsledky testu, ktorý zahŕňal desať vlkov, desať psov žijúcich v domácnosti a desať psov z útulku, ukázali, že vlky riešia úlohy samostatne, zatiaľ čo psy sa spoliehajú na pomoc človeka.

slovakia

left justify in out

Vedkyňa dala zvieratám klobásu v špeciálnej nádobe, ktorú mohli otvoriť potiahnutím špagátu pripevneného k vrchnáku. Každé malo na otvorenie dve minúty. Kým ôsmim vlkom sa k pochúťke podarilo dostať hneď a zvyšné dva sa o to snažili, kým neuspeli, psy nádobu očuchávali a napokon sa obrátili k najbližšiemu človeku, aby im pomohol. Nádobu sa podarilo otvoriť iba dvom domácich psom, pudlovi a americkému pitbullteriérovi. Čo sa týka psov z útulku, z nich úlohu vyriešili štyria, no až po tom, ako ich opatrovatelia povzbudili.


"Psy sa veľmi nesnažili o to, aby jedlo vybrali z nádoby. Nesnažili sa ani využiť tie dve minúty," priblížila Udell. "Biologicky sú, v mnohých ohľadoch, veľmi nedospelé. Vidíme ich ako naše deti a zaobchádzame s nimi, akoby boli našimi deťmi, tak sa nakoniec tak správajú," doplnila, pričom zdôraznila, že psom nepomáhajú ani pravidelné zákazy od ich majiteľov, čo ich učí nepokúšať sa riešiť problémy. Podľa vedkyne sú vlky naopak samostatné. "Keď sa stretnú s problémom, ktorý sa dá vyriešiť samostatne, urobia to. Vlky potrebujú prežiť a samé si hľadajú potravu. Toto správanie si musia uchovávať," vysvetlila. Vedkyňa si však nemyslí, že správanie sa psov je prejavom chýbajúcej inteligencie, ale výsledkom závislosti a podriadenosti človeku. "Nemyslím si, že ide o zlú stratégiu najmä pre psov v domácnosti, ktoré chcú mať u nás úspech. Naozaj nás potrebujú pre prežitie a šťastie."

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona