Psy, mačky a fretky sa nebudú musieť čipovať, bude to dobrovoľné

NETKY.SK • 22 Október 2013, 11:23 • 2 min
Psy, mačky a fretky sa nebudú musieť čipovať, bude to dobrovoľné

BRATISLAVA - Čipovanie psov, mačiek a fretiek bude od 1. januára 2014 dobrovoľné.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z pozmeňujúceho návrhu poslancov Smeru-SD Mariána Záhumenského, Tibora Lebockého a Ľuboša Martináka, ktorý dnes schválil parlament. Vládni zákonodarcovia zmenu zákona o veterinárnej starostlivosti o označovaní psov, mačiek a fretiek zapracovali k návrhu zákona o pomocných prípravkoch v ochrane rastlín, ktorú dnes národná rada ako celok schválila.

Povinné čipovanie spoločenských zvierat sa bude vzťahovať len na zvieratá, ktoré sa pohybujú medzi členskými štátmi a tými, ktoré sa dovážajú do únie z tretích krajín mimo nej, čo vyplýva z pravidiel Európskej únie. 

Každý majiteľ čistokrvného psa bez preukazu pôvodu, kríženca, mačky či fretky bol povinný dať svoje zviera do 30. septembra začipovať. Informovala o tom na svojej internetovej stránke Štátna veterinárna a potravinová správa SR (ŠVPS SR). Majiteľov zvierat upozorňovala, že ak tak neurobia, hrozí im od veterinárnej správy pokuta do 300 eur. Záhumenský vysvetlil, že dobrovoľné čipovanie navrhol preto, lebo povinné označovanie nevyžaduje ani Európska únia, ak zvieratá necestujú do iného štátu. Podľa jeho slov množstvo ľudí svoje zvieratá doteraz nedalo začipovať, niektorí veterinárni lekári si z označovania urobili biznis. Zákon o pomocných prípravkoch v ochrane rastlín stanovuje podmienky uvádzania pomocných prípravkov v ochrane rastlín na trh, podmienky ich používania, skúšania ich účinnosti, podmienky kontroly a dohľadu nad dodržiavaním zákona a sankcie za porušenie povinností ustanovených zákonom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies