Psy dokážu odhaliť nakazených koronavírusom: Spoznajú aj bezpríznakových

NETKY.SK • 1 Október 2020, 16:05 • 2 min
Psy dokážu odhaliť nakazených koronavírusom: Spoznajú aj bezpríznakových

Fíni skúšajú v boji proti koronavírusu nasadiť psov. Na hlavnom medzinárodnom letisku v Helsinkách začali s pokusným testovaním prítomnosti Covidu-19 za pomoci psov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Tí človeka ovoňajú a sú schopní už za iba desať sekúnd určiť, či je chorobou nakazený,alebo nie. Odborníci tvrdia, že sa psy blížia k stopercentnej úspešnosti.

 

 

Záujemcovia sa môžu na letisku nechať psami ovoňať zadarmo a dozvedieť sa výsledok, píše agentúra AP. Pasažieri sa pritom sami otrú obrúskom, ktorý umiestnia do uzavretej nádoby. Tá sa následne ponúkne jednému zo psov. Môžu sa tak nechať testovať aj ľudia s alergiou na psov či fóbiou voči zvieratám.

 

Ak dá pes najavo: labkou, štekotom, ľahnutím si na zem či iným spôsobom, že je testovaný jedinec nakazený koronavírusom, pracovníci ho budú podnecovať k absolvovaniu štandardného PCR testu. Psy dokážu Covid-19 vraj rozpoznať aj u asymptomatických jedincov.

 

img

 

Záujem po celom svete

Projekt zriadila helsinská univerzita, testovanie psov má trvať štyri mesiace. Podobný projekt prebieha už v Dubaji v Spojených arabských emirátoch, o použití psov ako detektorov choroby sa zaujímajú aj Spojené štáty, Austrália, Francúzsko alebo Nemecko.

 

Profesorka univerzity Anna Hielmová-Bjorkmanová hovorí, že štvorica psov - ET, Kossi, Miina a Valo - majú "veľmi dobré výsledky". "Blížime sa k stopercentnej úspešnosti," uvádza. Univerzita sa domnieva, že by zvieratá mohli byť výrazne rýchlejšie a spoľahlivejšie než klasické, bežne dostupné testy.

 

Zástupca starostu mesta Vantaa, u ktorého sa letisko nachádza, Timo Aronkyto, uvádza, že projekt stál asi 300 000 eur. Čiastku označil za "pozoruhodne nižšiu" ako iné formy testovania pasažierov.

 

Odborníci hovoria, že výcvik psov je relatívne rýchly, ale jeho doba sa u jednotlivých zvierat líši. Bežne vraj trvá medzi pár hodinami až niekoľkými mesiacmi. Kríženec anglického chrta Kossi sa ale údajne naučil rozpoznať pach koronavírusu v tele len za sedem minút, píše web Business Insider.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies