Psom pomôžu pred silvestrovským hlukom lieky ale i praktické opatrenia

NETKY.SK • 31 December 2014, 09:13 • 2 min
Psom pomôžu pred silvestrovským hlukom lieky ale i praktické opatrenia

BRATISLAVA - Na rozdiel od väčšiny ľudí, ktorí posledný deň roku chápu ako deň veselej a príjemnej oslavy, majitelia psov na Silvester hľadia s obavami a otázkou, ako silvestrovský rachot prežijú ich zvieratá. Veterinárny lekár Pavol Čech radí, že ochrániť psa pred silným hlukom zo silvestrovských delobuchov pomôže najviac kombinácia praktických opatrení a liekov na upokojenie.

slovakia

left justify in out

Ako pripomenul, pes vníma zvuk 20-krát až 30-krát intenzívnejšie ako človek, "silvestrovská delostreľba" mu preto prináša veľký stres. "Zmierniť ho pomáhajú lieky na upokojenie vo forme tabliet alebo gélu, ktoré vám odporučí veterinárny lekár," uviedol Čech. "Ak sa rozhodnete pre tieto lieky, je vhodné ich podať už v predvečer Silvestra a potom na Starý rok ráno, na obed a večer," upozornil.
     

Čech odporúča kombinovať lieky s praktickými opatreniami, ktoré psovi znížia pocit intenzity zvuku silvestrovskej pyrotechniky. Radí napríklad urobiť posledné venčenie o čosi skôr. "Rozhodne ho nenechávajte na neskorý večer, keď sa už začínajú objavovať prvé delobuchy," uviedol Čech. "Takisto môžete dať psovi vatu do uší a ak musí v byte či dome ostať sám, nechajte nahlas pustené rádio či televízor, aby bol predpripravený na zvuky zvonku," uviedol Čech. Majiteľom psov takisto odporučil, aby umiestnili ich postieľku počas silvestrovskej noci do stredu bytu alebo domu, teda na miesto, ktoré je čo najviac vzdialené od okien.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona