Psie záprahy: Pred jubilejnými MS na Donovaloch rezonujú medailové ambície

NETKY.SK • 11 Február 2011, 08:19 • 2 min
Psie záprahy: Pred jubilejnými MS na Donovaloch rezonujú medailové ambície

Psie záprahy: Pred jubilejnými MS na Donovaloch rezonujú medailové ambície

slovakia

left justify in out

img

Donovalom sa pred 20-tym jubileom psích záprahov v ich horskom stredisku a 10. majstrovstvami sveta v šprinte čistokrvných plemien žiadajú medaily. Trúfajú si na ne napriek tomu, že zima severským psom nedopriala poriadne výbehy a tréningy, čo spôsobilo, že až Donovaly zodpovedajú od piatka do nedele otázku, kto a koľko, najmä na suchu, natrénoval.  
Viceprezident Slovenského zväzu psích záprahov Branislav Slaný pospomínal viaceré mená kandidátov na medailu zo slovenského 22-členného menoslovu. Naplno vyniknúť môžu Ivan Vaško, Roman Reistetter, Maroš Litvaj, Ján Mlynár i ďalší. "Kategórie jednotlivcov sú jasné, kráľovské kategórie záprahu nás však z pohľadu ambícii zaujímajú tiež. Bohužiaľ niektorí bývalí reprezentanti odišli od čistokrvných psov do otvorených kategórii, takže nám budú chýbať, trebárs Ján Bánoci, alebo Peter Marcin. V dvojkových kategóriách bude horúcim kandidátom na medailu aj Ján Keruľ, nestor slovenských mašérov. Možno sa presadí Janka Zemčáková, alebo Miro Pažúr mladší, to by sa však už považovalo za prekvapenie."
Príprava vyvolala podľa Branislava Slaného dosť rozpakov. "Systém výberu reprezentantov sa podriaďuje kritériám, podoprených výsledkami z predchádzajúcich rokov a z tejto sezóny, aj keď nie na snehu, ale na suchu. A potom musí každý spĺňať aj nejakú úroveň reprezentanta. Tohto roku bol mimoriadny hlad za snehom, a tak hlavným argumentom boli jesenné preteky."
Dvojnásobný majster sveta Ján Mlynár opäť štartuje v skijöringu, ktorému sa venuje len druhý rok, no vlani už skončil bronzový na ME práve na Donovaloch. "V jednotkovom skijöringu bolo najviac pretekárov, no neustále sa to obmieňa a aj z náročnej pulky s problémovými saňami k nám presedlávajú," povedal na prahu otvorenia MS. "O konkurenciu sa neobávam, otázne však je, koľkí sa na štarte zídeme, keďže sa neustále bojuje s financiami. Vlani som bol na ME tretí, túto kategóriu som si v pilotnej sezóne odskúšal a sám som bol z bronzu prekvapený. Každý záprah si vyžaduje určitú hierarchiu medzi psami, s fyzickými dispozíciami, a treba na ňom pracovať trpezlivo a dosť dlho. Trebárs predné psy sú väčšinou inteligentnejšie, nižšie, udržiavajú tempo, a čím bližšie k saniam, tým sa od nich očakáva väčší záber. Pri skijöringu treba skĺbiť všetko do jedného psa, silu, rýchlosť, sebavedomosť. Nie je jednoduché, aby pes neustále bežal pred vami sám, alebo vo dvoch, každý musí byť preto osobnosť. V záprahu vzniká akási davová psychóza, celý tím beží a bojuje spolu."
Program MS: prvé štarty od piatka do nedele vždy od 9.00
Nominácia SR
A-družstvo
Skj1: Marcel Matanin, Michal Kuvik, Roman Reistetter, Ivan Vaško
O: Peter Suranovský
A1: Dávid Martiček
B1: Liana Svoreňová Pilcerová
B2: Ján Keruľ
C1: Jana Zemčáková, Lukáš Packo jun.
D1: Igor Pribula, Miroslav Pažúr jun.
B-družstvo
Skj1: Patrik Lučanský jun., Ján Uher, Brigita Albertová, Igor Štefan
Skj2: Ján Mlynár
A1: Maroš Litvaj
B1: Ján Uhrin
B2: Ľuboš Ocet
D1: Andrej Drábik, Samuel Matanin

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies