Psíčkari pozor! Polícia v Bratislave pripravuje mimoriadnu akciu

NETKY.SK • 4 Máj 2016, 13:25 • 2 min
Psíčkari pozor! Polícia v Bratislave pripravuje mimoriadnu akciu

BRATISLAVA – Bratislavskí mestskí policajti chystajú mimoriadnu akciu zameranú na povinnosti majiteľov a držiteľov psov. Uskutočniť by sa mala v priebehu mája.

slovakia

left justify in out

TASR o tom informovala hovorkyňa bratislavskej MsP Ľubomíra Miklovičová. "Kontrola sa uskutoční v blízkom čase a zameria sa na všetky povinnosti majiteľov psov, ktoré môžeme kontrolovať. Týka sa to pohybu psov na verejnom priestranstve, toho, či sú na vôdzke, prihlásení do evidencie, ale aj toho, či majú náhubok v prípade, že ho mať musia," uviedla hovorkyňa.

 

Miklovičová v tejto súvislosti upozornila na to, že podľa zákona môže viesť psa iba osoba, ktorá je spôsobilá a schopná ovládať ho v každej situácii. "Držiteľ psa je povinný predchádzať tomu, aby pes útočil alebo iným spôsobom ohrozoval človeka alebo zvieratá. V prípade, že pes pohryzie človeka alebo zviera, je jeho majiteľ, prípade ten, kto psa v danom čase viedol, povinný oznámiť poškodenému svoje údaje a udalosť ohlásiť na príslušnom miestnom úrade," pripomenula hovorkyňa MsP.

 

Pes, ktorý pohrýzol človeka alebo zviera bez toho, že by bol k tomu vyprovokovaný, je automaticky považovaný za nebezpečného psa. "Takýto pes musí byť na verejnosti vedený s náhubkom a má tiež známku inej farby ako ostatné psy," vysvetlila Miklovičová.

 

Na území Bratislavy platí, že na verejnom priestranstve musí byť pes vedený na vôdzke s výnimkou miest, ktoré určí obec svojím všeobecne záväzným nariadením a označí ich tabuľou "Voľný pohyb psov povolený". Mestská časť svojím všeobecne záväzným nariadením stanovuje a tabuľou či piktogramom označuje tiež miesta, na ktorých platí zákaz vstupu so psom. "Medzi takéto lokality zväčša patria detské ihriská alebo pieskoviská, areály školských alebo predškolských zariadení, zdravotnícke zariadenia či športoviská," ozrejmila Miklovičová. Povinnosťou majiteľa, prípadne osoby, ktorá psa sprevádza, je tiež odstraňovať po psovi exkrementy.

 

Mestská polícia môže tomu, kto poruší zákon o niektorých podmienkach držania psov, uložiť blokovú pokutu až do 33 eur. Pokutu za nedodržanie zákona môže dať aj obec a to až do 165 eur.

Bratislavská mestská polícia tiež ponúka bezplatné konzultácie, ktoré sa týkajú chovu psov i povinností ich majiteľov. "Záujemcovia sa môžu obrátiť na kynológa mestskej polície Františka Hrádeka na čísle 0903 233 614," informovala Miklovičová.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies