Pšenica sa stáva geopolitickým problémom, uviedol francúzsky odborník. Bude Rusko pokračovať vo vývoze obilia?

NETKY.SK • 22 Marec 2022, 10:54 • 2 min
Pšenica sa stáva geopolitickým problémom, uviedol francúzsky odborník. Bude Rusko pokračovať vo vývoze obilia?

MOSKVA – Vzhľadom na potrebu viacerých krajín po ruskej pšenici bude Moskva určite aj naďalej zohrávať dôležitú úlohu na medzinárodnej scéne. Povedal v rozhovore pre televízny kanál France 24 Sebastien Abis, vedúci analytického centra Demeter špecializovaného na globálne poľnohospodárstvo.

slovakia

left justify in out

img

 

Podľa odborníka sa v juhozápadných oblastiach Ruska a Ukrajiny produkuje „asi 15 percent celkovej svetovej pšenice a takmer 30 percent jej svetového exportu“. Okrem toho obe krajiny tvoria 80 percent svetovej produkcie slnečnicového oleja.

 

„Pšenica sa stáva geopolitickým problémom a je to cítiť viac ako kedykoľvek predtým. Všetko napokon vyvoláva otázku, ako sa rôzne krajiny postavia k ruskému trhu. Bude Rusko pokračovať vo vývoze obilia? Vzhľadom na potrebu niektorých krajín bude Moskva takmer určite aj naďalej zohrávať dôležitú úlohu na medzinárodnej scéne,“ uviedol Abis.

 

Podľa jeho slov, výzva francúzskeho ministra poľnohospodárstva Juliena Denormandyho na kompenzáciu stratených dodávok, je v súčasných podmienkach najpragmatickejšou možnosťou. Ako však zdôraznil odborník, „je nepravdepodobné, že by sme do leta dokázali zvýšiť produkciu jednoduchým lusknutím prstov“.

 

„Na to je potrebné poskytnúť výrobcom prostriedky a zdroje, ako aj revidovať normy pre neobrábanú pôdu. V posledných rokoch Európa presadzovala politiku lepšej výroby. Ale aby sme produkovali viac, bude potrebné úplne prepracovať poľnohospodársku politiku EÚ,“ zhrnul.

 

img

 

Predtým na tlačovej konferencii, francúzsky minister hospodárstva a financií Bruno Le Maire uviedol, že ministri financií EÚ vyjadrili obavy z rizika potravinovej krízy popri súčasnej energetickej kríze.

 

„Medzi ministrami financií existuje skutočné znepokojenie nad rizikom potravinovej krízy popri energetickej kríze, ktorú už máme,“ povedal po stretnutí ministrov hospodárstva a financií krajín EÚ.

 

Le Marie poukázal na to, že Rusko a Ukrajina sú hlavnými producentmi pšenice, jej cena vzrástla. Táto situácia v kombinácii so suchom v severnej Afrike by podľa neho mohla spôsobiť veľké ťažkosti aj niektorým africkým štátom.

 

img

 

https://ria.ru/20220321/rossiya-1779187832.html

https://ria.ru/20220315/krizis-1778297477.html



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies