Pšenica je na svetovom trhu najlacnejšia za 10 rokov

NETKY.SK • 29 August 2016, 19:00 • 2 min
Pšenica je na svetovom trhu najlacnejšia za 10 rokov

NEW YORK - Vysoká ponuka na globálnom trhu čoraz viac stláča cenu pšenice. Dnes klesla na najnižšiu úroveň za približne 10 rokov. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Cena pšenice na komoditnej burze v Chicagu dnes dočasne padla pod hranicu 4 USD (3,54 eura) za bušel (27,216 kg). V USA je aktuálne tlak na predaj pšenice, pretože sa musia uvoľniť sklady pre žatvu kukurice, zdôvodnil komoditný expert Commerzbank Eugen Weinberg aktuálne dôvody zlacňovania. Navyše, Egypt, ktorý pšenicu dováža, sprísnil pravidlá importu týkajúce sa napadnutia plesňou. K tomu je ešte potrebné pripočítať posilnenie dolára, čo znižuje cenu počítanú v dolároch.

 

Vysoká ponuka už dlhý čas stláča ceny pšenice na svetovom trhu. Mnohé prognózy týkajúce sa produkcie čoraz viac rastú. Vo štvrtok (25. 8.) napríklad zvýšila predpoveď produkcie pšenice Medzinárodná rada pre obilniny (IGC). S dobrou žatvou počíta aj americké ministerstvo poľnohospodárstva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies