PSA sa chce s odbormi dohodnúť na zmrazení platov

NETKY.SK • 6 September 2013, 08:28 • 2 min
PSA sa chce s odbormi dohodnúť na zmrazení platov

PARÍŽ - Francúzska automobilka PSA Peugeot Citroën žiada odbory o schválenie zmrazenia platov v nasledujúcom roku a obmedzenie ich rastu v roku 2015 a 2016. Vo štvrtok o tom informovali predstavitelia odborových zväzov CFTC a CFDT.

slovakia

left justify in out

"Vedenie navrhuje zmrazenie všeobecného rastu platov na rok 2014 a obmedzenie rozpočtu na individuálne platové zvýšenia," povedal agentúre Reuters predák CFDT Jean-Allart Gillet.

Podľa návrhu PSA by bol rast platov aj v nasledujúcich dvoch rokoch obmedzený, dodal. Predstavitelia francúzskeho výrobcu, ktorý sa v snahe obnoviť svoju ziskovosť do roku 2015 zbavuje viac ako 10 tis. zamestnancov a prudko znižuje náklady, svoje návrhy odborom predstavili na stretnutí vo štvrtok. 

PSA patrí k automobilkám, ktoré sú najviac závislé na kolabujúcich trhoch na juhu Európy, zaviazala sa však s pomocou zamestnaneckých ústupkov vyjednaných s odbormi do roku 2016 ukončiť vytváranie straty vo všetkých svojich výrobných závodoch. Druhý najväčší európsky výrobca automobilov dúfa, že sa mu podarí dosiahnuť podobnú dohodu, akú so svojimi zamestnancami podpísal domáci konkurent Renault a vďaka ktorej firma pravdepodobne ušetrí okolo 500 mil. eur. 

PSA Peugeot Citroën pôsobí aj na Slovensku. V Trnave má závod, ktorý je technologicky najnovším v skupine. Strategickú investíciu francúzsky koncern oznámil v januári 2003 a do začatia výroby dosiahla 700 mil. eur. V prvom štvrťroku 2009 prišla na trh novinka Citroën C3 Picasso, ktorá sa vyrába výhradne na Slovensku, pričom investície do jej výroby dosiahli ďalších 100 mil. eur. V novembri 2011 začal závod s výrobou modelu Peugeot 208.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies