PSA plánuje v Iráne vyrábať 200 tisíc áut ročne

NETKY.SK • 6 Október 2016, 11:33 • 2 min
PSA plánuje v Iráne vyrábať 200 tisíc áut ročne

TEHERÁN - Francúzsky výrobca áut PSA Peugeot Citroen dosiahol dohodu s najväčšou iránskou automobilkou Khodro Co o otvorení závodu na produkciu 200 tisíc vozidiel ročne.

slovakia

left justify in out

Ide o obnovenie starého partnerstva PSA a firmy Khodro po tom, ako sa zrušili zahraničné sankcie voči Iránu. Obe firmy predstavili v stredu päť modelov, ktoré sa budú vyrábať v spoločnom podniku IKAP. Založenie spoločného podniku ohlásili ešte v januári počas návštevy iránskeho prezidenta Hasana Rúháního v Paríži.


Automobilka Peugeot bola pred uvalením sankcií významným hráčom na iránskom trhu s autami. PSA uviedla, že vyjednávania o dohode o spoločnom podniku sa začali ešte pred zrušením sankcií. Minulý týždeň počas parížskeho autosalónu oznámila aj francúzska automobilka Renault, že sa dohodla s Organizáciou pre rozvoj priemyslu a obnovu Iránu na otvorení závodu, ktorý bude vyrábať minimálne 150 tisíc áut ročne.


Iránske automobilové odvetvie produkuje ročne približne 900 tisíc vozidiel, ale iránska vláda dúfa, že do roku 2025 bude krajina vyrábať 3 milióny áut ročne. Vyše 90 percent trhu kontrolujú dve domáce firmy, a to Khodro a SAIPA.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona