PSA Peugeot Citroën plánuje vyrábať nový model C3 kompakt na Slovensku

NETKY.SK • 23 Máj 2014, 08:31 • 2 min
PSA Peugeot Citroën plánuje vyrábať nový model C3 kompakt na Slovensku

PARÍŽ - Francúzska automobilka PSA Peugeot Citroën plánuje vyrábať nový model C3 kompakt na Slovensku namiesto vo Francúzsku. Uviedla to dnes agentúra Reuters, ktorá sa odvoláva na zdroje z automobilky.

slovakia

left justify in out

Tento krok je súčasťou firemnej stratégie. Automobilka chce presunom výroby malých a lacnejších áut zo západnej Európy na východ zredukovať výrobné náklady, ktoré sú vo Francúzsku vyššie. A v západoeurópskych závodoch bude montovať drahšie modely.
      

"Technické práce na výrobe nového modelu C3 sa začnú v najbližších týždňoch, a to vo východnej Európe v Trnave," povedal agentúre Reuters jeden zo zdrojov oboznámených so situáciou.
      

Aj ďalšie dva zdroje z francúzskej firmy potvrdili, že už padlo rozhodnutie o výrobe nového C3 na Slovensku. PSA v trnavskom závode montuje viacúčelové vozidlo C3 Picasso aj model Peugeot 208.
      

Hovorca automobilky odmietol správy o presune výroby potvrdiť a pripomenul, že PSA svoje plány dopredu neprezrádza. Povedal tiež, že automobilka sa vlani dohodla s odborármi na zachovaní francúzskych závodov.
      

Súčasný generálny riaditeľ PSA Carlos Tavares aj jeho predchodca  Philippe Varin však v minulosti opakovane upozornili, že firma si nemôže dovoliť pokračovať vo výrobe malých áut vo Francúzsku. Dôvodmi sú tlak konkurencie a tvrdá cenová vojna.
      

Tavares sa po zverejnení tejto informácie musí pripraviť na nepríjemné otázky od francúzskych odborov. Ale aj iné európske automobilky presunuli produkciu lacnejších vozidiel do krajín s nižšími výrobnými nákladmi. Napríklad americký koncern General Motors (GM), ktorý vlastní automobilky Opel, vyrába model Corsa v Španielsku rovnako ako nemecký Volkswagen svoje Polo. A talianska automobilka Fiat plánuje spustiť výrobu novej verzie modelu Punto v poľskom závode Tychy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies