PSA Group vo Francúzsku sa dohodla s odborármi: 1 300 miest zruší, iných 1300 miest obsadí

NETKY.SK • 19 Január 2018, 17:51 • 2 min
PSA Group vo Francúzsku sa dohodla s odborármi: 1 300 miest zruší, iných 1300 miest obsadí

PARÍŽ - Francúzska automobilka PSA Group sa dohodla s francúzskymi odborovými organizáciami - okrem CGT - na zrušení 1 300 pracovných miest. Zároveň sľúbila, že prijme do dlhodobého pracovného pomeru 1 300 nových zamestnancov.

slovakia

left justify in out

Takáto dohoda je možná na základe novej pracovnej legislatívy, ktorú presadil francúzsky prezident Emmanuel Macron. Päť zo šiestich odborových organizácií, ktoré pôsobia v automobilke, dohodu v piatok podpísalo. Silno ľavicová odborová organizácia CGT však dohodu podpísať odmietla s argumentom, že ide o skrytý spôsob ako sa zbaviť starších pracovníkov a zatvoriť závody, hoci spoločnosť rastie a dosahuje zisky.

Dohoda PSA Group s odborármi je doteraz najväčšou dohodou uzavretou na základe prvej vlny reforiem trhu práce vo Francúzsku. K zmenám v legislatíve patrí aj opatrenie umožňujúce firmám vyjednávať o hromadnom prepúšťaní, ktoré nadobudlo platnosť tento mesiac. Firma PSA v rámci dohody odborárom sľúbila, že prijme do dlhodobého pracovného pomeru 1 300 nových zamestnancov a reštrukturalizuje svoju pracovnú silu, aby uspokojila dopyt po väčšom množstve elektrických a samoriadených áut.

Francúzska skupina PSA pôsobí aj na Slovensku. Strategickú investíciu francúzsky koncern oznámil v januári 2003. Celková investícia koncernu na Slovensku už presiahla jednu miliardu eur.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies