Prvým víťazom v SAE Guardini, Sagan vypustil záver

NETKY.SK • 8 Október 2015, 15:39 • 2 min
Prvým víťazom v SAE Guardini, Sagan vypustil záver

ABÚ ZABÍ - Víťazom úvodnej etapy cyklistických pretekov Okolo Abú Zabí v Spojených arabských emirátoch sa stal Talian Andrea Guardini z tímu Astana v čase 4:21:11 h.

slovakia

left justify in out

Druhý skončil Belgičan Tom Boonen a tretí ďalší Talian Daniele Bennati. Slovák Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) bojoval v šprintérskom závere o víťazstvo, ale niekoľko desiatok metrov pred cieľom to vzdal, záver vypustil a napokon skončil na 15. mieste. Juraj Sagan finišoval na 29. priečke. Vďaka bonifikácii má Guardini pred piatkovou 2. etapou na čele náskok 4 sekúnd pred Boonenom a 6 sekúnd pred Bennatim. 

Sagan sa vo štvrtok v SAE vôbec prvýkrát súťažne predviedol v dúhovom drese majstra sveta, ktorý si vybojoval nedávno v americkom Richmonde. Etapa z púštneho rezortu Qasr Al Sarab do mesta Madinat Zayed (160 km) bola historicky prvou súťažnou na území SAE, keďže ide o nové preteky, ktoré neboli predtým v kalendári UCI. Smutným hrdinom bol Tunisan Rafaa Schtioui z kontinentálneho tímu Skydive Dubai, ktorý dlho jazdil v úniku, ale 1 km pred cieľom ho súperi dostihli. 

Úvodná etapa pretekov sa odohrávala v západnej časti regiónu Abú Zabí v krásnej púštnej scenérii Rub Al Khalí aj v spoločnosti červených piesočných dún turistického rezortu Qasr Al Sarab. Neskôr sa cyklisti vydali na sever smerom k mestu Madinat Zayed, ktoré bolo cieľovým v 1. etape. 

Etapa mala iba mierne zvlnený charakter a priniesla únik poltucta jazdcov: Paul Voss (Bora-Argon 18), Songezo Jim (MTN-Qhubeka), William Clarke (Drapac), Francisco Mancebo (Skydive Dubai), Alessandro Bazzana (UnitedHealthcare) a Michael Thompson (WIGGINS). Pôvodne mali cyklisti v závere etapy absolvovať ešte 15 km dlhý okruh v Madinat Zayed, ale vzhľadom na úmornú horúčavu dosahujúcu 40 °C sa organizátori rozhodli etapu skrátiť. Neskôr zostal vpredu iba Mancebo, ale 23 km pred cieľom ho dostihli a do úniku sa vydal jeho tímový kolega Rafaa Schtioui. Utvoril si až dvojminútový náskok. V záverečných 10 km pelotón zrýchlil, ale 3 km pred cieľom mal tuniský šampión stále 19 sekúnd k dobru. Záver však už nebol v jeho réžii. Únik Tunisana sa skončil 1 km pred páskou. Vpredu sa sformovali šprintérske tímy a dobrú pozíciu si utvoril aj Peter Sagan. Začal šprintovať príliš skoro a keď zistil, že nemôže zvíťaziť, záver vypustil. Je však možné, že pracoval pre tímového kolegu Bennatiho, ktorému takto rozbiehal špurt a skúsený 35-ročný Talian skončil napokon tretí. 

Druhá etapa štvoretapových pretekov Okolo Abú Zabí povedie v piatok z Yas Marina do Marina Island a bude merať 130 km. V závere sa opäť očakáva šprintérsky dojazd.

Výsledky - Okolo Abú Zabí: 

1. etapa (Qasr Al Sarab - Madinat Zayed, 160 km): 1. Andrea Guardini (Tal.) Astana 4:21:11 h, 2. Tom Boonen (Belg.) Etixx - Quick-Step, 3. Daniele Bennati, Tinkoff-Saxo, 4. Andrea Palini, Skydive Dubai, 5. Marco Canola (všetci Tal.) UnitedHealthcare, 6. Edwin Alcibiades Ávila (Kol.) Colombia,... 15. Peter Sagan, 29. Juraj Sagan (obaja SR) obaja Tinkoff-Saxo - všetci rovnaký čas ako víťaz

Poradie po 1. etape: 
1. Andrea Guardini (Tal.) Astana 4:21:01 h, 2. Tom Boonen (Belg.) Etixx - Quick-Step +4 s, 3. Daniele Bennati, Tinkoff-Saxo +6, 4. Paul Voss (Nem.) Bora-Argon, 5. Francisco Mancebo (Šp.) Skydive Dubai - obaja +7, 6. Alessandro Bazzana (Tal.) UnitedHealthcare +8,... 15. Peter Sagan, 29. Juraj Sagan (obaja SR) Tinkoff-Saxo - obaja +10 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies