Prvým raperom, ktorému udelia Cenu Kennedyho centra, bude LL Cool J

NETKY.SK • 5 August 2017, 10:36 • 2 min
Prvým raperom, ktorému udelia Cenu Kennedyho centra, bude LL Cool J

WASHINGTON - Speváčka Gloria Estefan, jej kolega, skladateľ a interpret Lionel Richie, choreografka Carmen de Lavallade, televízny producent Norman Lear a po prvý raz vôbec raper LL Cool J sú tohtoročnými laureátmi prestížnych Cien Kennedyho centra (Kennedy Center Honors), jedného z významných zámorských kultúrnych ocenení.

slovakia

left justify in out

O najnovších laureátoch ceny informovala dnes inštitúcia so sídlom v americkej metropole.

 

Ocenení umelci s výnimkou Normana Leara, ktorý už avizoval svoju neúčasť, by si ceny mali prevziať začiatkom decembra, keď prezident USA Donald Trump s manželkou Melanie usporiadajú na ich počesť veľkolepú recepciu.

 

Ocenenia Kennedy Center Honors udeľuje spomínané stredisko umelcom za ich celoživotný príspevok k americkej kultúre. O laureátoch rozhodujú ich kolegovia, respektíve nositelia ocenenia z predchádzajúcich rokov. V minulosti sa tejto pocty dostalo okrem iných takým osobnostiam, ako sú napríklad Luciano Pavarotti, Michail Baryšnikov, Johnny Cash, Placido Domingo, Bob Dylan, André Previn, George Solti, Stevie Wonder, Kirk Douglas, Paul Newman, Gregory Peck alebo Elizabeth Taylorová, ale aj Dizzy Gillespie či Lionel Hampton.

 

V uplynulých rokoch pribudli medzi laureátov napríklad spevák Tony Bennett, herečka Julie Harrisová, herec a režisér Robert Redford, speváčka Tina Turnerová, dirigent Zubin Mehta, speváčka country Dolly Partonová, interpret soulu a rhythmandbluesu Smokey Robinson, režisér Steven Spielberg, ale aj muzikálový velikán Andrew Lloyd Webber. To isté platí o hercovi, producentovi a literátovi Stevovi Martinovi, speváčke Diane Rossovej, režisérovi a producentovi Martinovi Scorsesemu, ako aj lídrovi skupiny The Beach Boys Brianovi Wilsonovi, či speváčke a herečke Barbre Streisandovej, hercovi Morganovi Freemanovi, členoch britskej rockovej formácie The Who, Rogerovi Daltreym a Peteovi Townshendovi, ale aj interpretovi country Georgeovi Jonesovi, jazzmanovi Daveovi Brubeckovi, filmárovi Melovi Brooksovi, hercovi, režisérovi a producentovi Robertovi De Nirovi, rockerovi Bruceovi Springsteenovi a ďalším.

 

V ostatných rokoch sa k nim priradili okrem iných sopranistka Martina Arroyová, jazzman Herbie Hancock, pesničkár Billy Joel, herečka Shirley MacLaineová, skladateľ a gitarový mág Carlos Santana, ďalej soulový interpret Al Green, americký oscarový herec Tom Hanks, dlhoročná primabalerína súboru New York City Ballet Patricia McBrideová, britský hudobník a spevák Sting, herečka Lily Tomlinová, ako aj pesničkárka Carole Kingová, režisér a producent George Lucas, herečka a speváčka portorického pôvodu Rita Morenová, japonský dirigent Seidži Ozawa a herečka Cicely Tysonová.

 

Vlani boli laureátmi rovnakého ocenenia americký oscarový herec Al Pacino, rocková skupina The Eagles, trojnásobná laureátka Grammy - argentínska klaviristka Martha Argerichová , gospelová vokalistka Mavis Staplesová, ako aj päťnásobný nositeľ Grammy, americký skladateľ a pesničkár James Taylor.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies