Prvým prípadom úmrtia na ebolu v Kongu bola tehotná žena

NETKY.SK • 28 August 2014, 14:19 • 2 min
Prvým prípadom úmrtia na ebolu v Kongu bola tehotná žena

ŽENEVA - Prvým prípadom úmrtia na horúčku ebola v Konžskej demokratickej republike (KDR) sa stala tehotná žena, ktorá porciovala mäso zo zvieraťa uloveného v buši svojím manželom. Informovala o tom dnes Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

slovakia

left justify in out

U ženy z dediny Ikanamongo v provincii Équateur sa prejavili príznaky choroby, ktoré však na súkromnej klinike v obci Isaka, kde ju hospitalizovali, neidentifikovali ako ebolu. Žena zomrela 11. augusta.
     

"Miestne zvyky a obrady spojené so smrťou zapríčinili, že do styku s nebezpečným vírusom prišlo viacero zdravotníkov, u ktorých sa v priebehu nasledujúceho týždňa prejavili podobné príznaky," píše sa v správe WHO.
     

Medzi 28. júlom a 18. augustom sa podľa WHO v okolí kliniky objavilo celkovo 24 prípadov podozrenia na ebolu, pričom 13 ľudí už chorobe podľahlo. Chorobe údajne podľahli všetci členovia zdravotníckeho personálu, ktorí došli s infikovanou ženou do styku, vrátane lekára, dvoch zdravotných sestier, hygienika a nemocničného zriadenca.      
     

Ďalšie úmrtia na ebolu boli zaznamenané medzi príbuznými, ktorí sa o ženu starali, osobami, ktoré boli v kontakte so zamestnancami kliniky, ako aj osobami, ktoré počas pohrebu zosnulej manipulovali s jej telom. Ďalších 11 chorých sa podrobuje liečbe v izolačných centrách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies