Prvým lídrom únie v Grécku bude nemecký šéf EP

NETKY.SK • 29 Január 2015, 08:18 • 2 min
Prvým lídrom únie v Grécku bude nemecký šéf EP

ATÉNY - Prvým vysokým predstaviteľom EÚ, ktorý po nedeľňajšom volebnom víťazstve radikálnej strany SYRIZA zavíta do Grécka, bude vo štvrtok predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz.

slovakia

left justify in out

Nemecký diplomat sa stretne s novým premiérom Aléxisom Tsíprasom, ktorému ešte v stredu prostredníctvom telefónu zablahoželal k triumfu. Socialista na čele zákonodarného zboru únie ho označil za "historické víťazstvo". Pre médiá sa však taktiež vyjadril, že Tsípras "musí urobiť kompromisy smerom k partnerom v EÚ, čoho si je dobre vedomý", cituje ho portál gréckeho denníka To Proto Thema.

 

Schulz naposledy navštívil Atény ešte v roku 2012, keď vystúpil aj na pôde parlamentu. Svoj minuloročný príchod do gréckej metropoly v rámci kampane pred voľbami do Európskeho parlamentu nečakane zrušil. Jeho štvrtková návšteva bude predchádzať piatkovému príchodu šéfa skupiny ministrov financií krajín eurozóny Jeroena Dijsselbloema. Ten sa okrem Tsíprasa stretne aj s novým ministrom financií Giánisom Varoufákisom, ktorý je kritikom dohôd o medzinárodnej pomoci Grécku. 

Nedeľňajšie predčasné parlamentné voľby v Grécku vyhrala strana SYRIZA so ziskom viac ako 36 percent hlasov, k väčšine v 300-člennom parlamente jej však chýbajú dve kreslá. Víťazná strana v predvolebnej kampani sľubovala Grékom rušenie úsporných opatrení, ktoré sú podmienkou čerpania zahraničnej finančnej pomoci. Tá pred takmer piatimi rokmi zachránila Grékov pred bankrotom a vynúteným odchodom z eurozóny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies