Prvým finalistom Roland Garros sa stal antukový kráľ Rafael Nadal

NETKY.SK • 7 Jún 2019, 17:46 • 2 min
Prvým finalistom Roland Garros sa stal antukový kráľ Rafael Nadal

PARÍŽ - Španielsky tenista Rafael Nadal sa stal prvým finalistom mužskej dvojhry na grandslamovom Roland Garros. Druhý nasadený obhajca titulu zdolal v semifinále turnajovú trojku Švajčiara Rogera Federera 6:3, 6:4, 6:2. Jedenásťnásobný parížsky šampión nastúpi v nedeľňajšom finále proti víťazovi súboja medzi najvyššie nasadeným Srbom Novakom Djokovičom a Rakúšanom Dominicom Thiemom.

slovakia

left justify in out

Zápas dvoch tenisových velikánov sa hral v náročných podmienkach v silnom vetre. Federer sa hneď v úvodnom geme dostal k brejkbalu. Nadal ho však odvrátil, v ďalšej hre prelomil podanie súpera a po potvrdení brejku si vybudoval náskok 3:0. Federer sa snažil hrať aktívne a diktovať tempo, no robil priveľa nevynútených chýb. Podarilo sa mu síce znížiť na 2:3, v dlhom šiestom geme však opäť prišiel o servis a Nadal dotiahol prvý set do úspešného konca. Zakončil ho víťazným forhendom z ťažkej pozície.

 

img

 

Na začiatku druhého dejstva Federer dostával Nadala do úzkych slajzovanými bekhendmi a po rýchlom brejku viedol 2:0. Španiel si však bleskovo zobral späť stratené podanie a vyrovnal na 2:2. Za stavu 4:4 viedol Federer pri svojom servise 40:0, no Nadal potom uhral päť fiftínov za sebou, keď pretlačil Federera v dlhých výmenách od základnej čiary. Bol to kľúčový moment celého zápasu. Španiel zisk druhého setu následne spečatil čistou hrou. Na začiatku tretieho setu Nadal odskočil na 5:1 a šancu na postup do 12. finále na parížskej antuke už z rúk nepustil. Nadal upravil vzájomnú bilanciu s Federerom na 24:15, pričom prerušil sériu piatich prehier s veľkým rivalom. Na parížskom centri Philippa Chatriera uspel aj v šiestom vzájomnom zápase so Švajčiarom.

 

img

 

Nadal v prvom rozhovore zdôraznil, že piatkový zápas nebol taký jednoznačný, ako ukazuje konečný výsledok. "Na začiatku som robil veľa nevynútených chýb, dlho som sa nemohol vyrovnať s vetrom. V druhom sete som ustál niekoľko ťažkých momentov." 

 

"Kľúčové bolo, že sa mi Rogera za stavu 0:2 podarilo brejknúť. Hral výborne, veľmi agresívne. Už to vyzeralo, že pôjde do vedenia 3:0, no zabojoval som a nakoniec som to naklonil na moju stranu." 

 

"Bolo tam pár tesných loptičiek. Ďalší dôležitý brejk prišiel za stavu 4:4, keď Roger nevyužil vedenie 40:0. Postup do grandslamového finále vždy prežívam emotívne. Som rád, že vo veku 33 rokov ešte v Paríži môžem bojovať o titul," uviedol Nadal v interview s bývalým španielskym tenistom Alexom Corretjom.

 

 

Federer bol napriek semifinálovej prehre s celkovým vystúpením na Roland Garros spokojný. "Myslím si, že v Paríži som odohral dobrý turnaj. Postupom do semifinále som prekvapil sám seba. Užil som si celú antukovú sezónu i jej vrchol. Na každom kroku som cítil veľkú podporu od fanúšikov." 

 

"Nikdy mi v Paríži nefandili ako v tomto roku, chcem sa im poďakovať. Pokiaľ ide o môj budúcoročný štart, všetko je otvorené. Mám však chuť sa sem ešte vrátiť," povedal grandslamový rekordér na tlačovej konferencii.

 

muži - dvojhra - semifinále:

Rafael Nadal (2-Šp.) - Roger Federer (3-Švajč.) 6:3, 6:4, 6:2

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona