Prezident USA po prvýkrát prekročil hranicu Severnej Kórei

NETKY.SK • 2 Júl 2019, 12:01 • 2 min
Prezident USA po prvýkrát prekročil hranicu Severnej Kórei

SEVERNÁ KÓREA - Po prvýkrát v histórii nastala situácia, že prezident Spojených štátov amerických vstúpil na územie Severnej Kórei. Donalda Trumpa privítal Kim Čong-un v blízkosti demilitarizovanej zóny na hranici s Južnou Kóreou.

slovakia

left justify in out

Líder KĽDR Kim Čong-un a americký prezident Donald Trump sa stretli na hraničnom priechode Pan-Gunmunj na hranici oddeľujúcej obe Kórey.

 

Na začiatku si obaja vodcovia symbolicky potriasli rukami, pričom boli na opačných stranách deliacej hraničnej čiary. Kim Čong-un následne vyzval Donalda Trumpa, aby spravil, ako prvý prezident USA, historicky prvý krok na pôdu Severnej Kórei. Prezident USA prijal pozvanie a prekročil hranicu. Živé vysielanie tohto podujatia viedli najväčšie spravodajské štáby USA, Južnej Kórei, Japonska a ďalších krajín.

 

"Prekročenie hranice KĽDR je pre mňa veľkou cťou," vyjadril sa americký prezident.

 

Vodca Severnej Kórei taktiež vstúpil na územie Južnej Kórei. Severokórejský vodca tak už urobil spolu s prezidentom Kórejskej republiky. Teraz sa to však uskutočnilo po prvýkrát v histórii spoločne s prezidentom Spojených štátov.

 

Tlačová správa uvádza, že stretnutie s lídrom KĽDR u Trumpa prebehla po jeho rozhovoroch na samite G-20 s ruským prezidentom Vladimírom Putinom a činským prezidentom Xi Jinpinom.

 

Odborníci sa na situáciu vyjadrujú zatiaľ len s veľmi opatrným optimizmom, pričom konštatujú, že "kým existuje komunikácia medzi vedúcimi predstaviteľmi Spojených štátov a Severnej Kórei, a že je dosť dobrosrdečná a pokojná, nemôžeme hovoriť o novom kole krízy na Kórejskom polostrove."

 

Hranicu Severnej Kórei doteraz prekročili len bývalí prezidenti Spojených štátov. A tými boli Jimmy Carter a Bill Clinton. Posledná taká návšteva sa uskutočnila pred 10 rokmi. Americkí prezidenti sa počas svojej funkcie nikdy na územie Severnej Kórei nedostali.       




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona