Prvýkrát v histórii odvolali predsedu Nobelovho výboru

NETKY.SK • 4 Marec 2015, 15:29 • 2 min
Prvýkrát v histórii odvolali predsedu Nobelovho výboru

OSLO - Nórsky Nobelov výbor, ktorý každoročne rozhoduje o víťazovi Nobelovej ceny mieru, v utorok vôbec po prvý raz vo svojej histórii odvolal svojho predsedu.

slovakia

left justify in out

Obeťou sa stal Thorbjorn Jagland, ktorý na čele výboru stál šesť rokov. Počas nich však mená držiteľov prestížneho ocenenia vyvolali široké diskusie a pochybnosti. Výbor v utorok zasadol v novom zložení, o ktorom rozhoduje nórsky parlament. Väčšinu v ňom získali pravicové strany, a tie sa rozhodli expremiéra Jaglanda odvolať. Stalo sa tak prvýkrát za 114 rokov fungovania tohto orgánu. Novou predsedníčkou výboru sa stala exministerka a jeho dlhoročná členka Karin Kullmannová-Fiveová. Bývalý predseda však členom orgánu zostáva.

 

Jagland stál na čele Nobelovho výboru od roku 2009. Už v tom roku výbor udelil Nobelovu cenu mieru Barackovi Obamovi, ktorý na poste amerického prezidenta nepôsobil ani rok. O rok neskôr dostal cenu čínsky disident Liou Siao-po, čo vyvolalo pobúrenie Pekingu a narušenie nórsko-čínskych vzťahov. V roku 2012 zase vyvolalo kontroverzie udelenie ceny Európskej únii. V roku 2014 sa spoludržitelkou ceny mieru stala pakistanská tínedžerka Malála Jusafzajová. Výbor bude o držiteľovi Nobelovej cenu v roku 2015 rozhodovať už pod vedením Kullmannovej-Fiveovej a vyberať bude z takmer 280 nominovaných osôb a organizácií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies