Prvýkrát v histórii MFHF porota neudelila cenu Grand Prix

NETKY.SK • 18 Október 2010, 08:15 • 2 min
Prvýkrát v histórii MFHF porota neudelila cenu Grand Prix

Prvýkrát v histórii MFHF porota neudelila cenu Grand Prix - Kultúra Dnešným dňom v Poprade vyvrcholil Medzinárodný festival horských filmov, zaujímavosťou je, že vo festivalovej súťaži sa porota rozhodla neudeliť cenu Grand Prix. Stalo sa tak po prvýkrát

slovakia

left justify in out

img

Dnešným dňom v Poprade vyvrcholil Medzinárodný festival horských filmov, zaujímavosťou je, že vo festivalovej súťaži sa porota rozhodla neudeliť cenu Grand Prix. Stalo sa tak po prvýkrát v 18-ročnej histórii festivalu.
"Nie je to štandardný postup, ale na festivaloch sa to stáva. Máme úctu a rešpekt k tomuto festivalu a jednoducho táto sezóna nebola až taká výnimočná a nechceli sme, aby sa tá cena devalvovala. Posledné roky dostali cenu Grand Prix naozaj výnimočné filmy a tento rok sme taký nenašli," zdôvodnil rozhodnutie poroty jej predseda Martin Ciel.
Trojčlenná porota, ktorú okrem Ciela dopĺňali aj Magda Ziaja z Poľska a Mario Corradini z Talianska, však nakoniec v súťaži ocenila štyri najlepšie filmy. Cenu za šport získala snímka Škótske ľady – hľadanie Nessie z Francúzska za zobrazenie lezenia ako zábavy pomocou dynamickej montáže, hudby a atmosféry. Cenu za sfilmovanie prírody a kultúr porota udelila filmu Na chvíľu Mongolom, ktorý režíroval Michael Dilon z Austrálie. Tretiu cenu za osobný výkon získala snímka No.9 – Manaslu 8163 od Petra Kašpara z Českej republiky, ktorý autenticky stvárnil výstup na horu Manaslu. Porota sa tiež rozhodla udeliť cenu za vnútornú silu filmu K dúhe. Režisér Dave Brown z Veľkej Británie v ňom stvárnil silu vášne bez akéhokoľvek sentimentu.
Okrem týchto štyroch cien porota udelila aj čestné uznanie titulu Medzi nami, konkrétne Erickovi Grigorovskiemu z Brazílie za neobvykle, jednoducho, bezprostredne a pomocou animácie zobrazený problém príznačný pre hory a horolezectvo.
"Trend horskej kinematografie sa trošku uberá iným smerom, ostali dve línie, jednou je akýsi videoklip, tá druhá je skôr filozofickejšia, ale myslím si, že v súčasnosti je veľmi veľký záujem o mapovanie exotických kultúr, na tomto festivale bolo napr. päť filmov, ktoré sa venovali životu v Mongolsku," zdôraznil Ciel. Podľa neho takéto filmy rozširujú pole horskej kinematografie a určite na festival patria. Slovenskí filmári by sa podľa neho mali viac sústrediť na dôslednejšiu prípravu. "Film najlepšie v zahraničí zaboduje vtedy, keď má nejakú metaforu, keď má nadčasovosť a má internacionálnosť," uzavrel predseda poroty.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona