Prvýkrát v histórii je na významnom poste v Európskej komisii aj Slovák!

NETKY.SK • 14 November 2013, 06:22 • 2 min
Prvýkrát v histórii je na významnom poste v Európskej komisii aj Slovák!

BRUSEL - Slovenská republika prvýkrát v histórii svojho členstva v EÚ obsadí vysokú pozíciu v služobnej hierarchii Európskej komisie (EK). Terajší námestník generálneho riaditeľa Spoločného výskumného centra (JRC) Vladimír Šucha sa od 1. januára stane šéfom tejto bruselskej inštitúcie.

slovakia

left justify in out

Bude prvým slovenským generálnym riaditeľom v rámci EK, odkedy Slovensko vstúpilo do EÚ v roku 2004. Predtým, ako sa v júni 2012 stal námestníkom generálneho riaditeľa JRC pôsobil šesť rokov ako riaditeľ pre kultúru a médiá v Generálnom riaditeľstve EK pre vzdelávanie a kultúru.

Pred nástupom do EK bol riaditeľom slovenskej Agentúry pre podporu výskumu a vývoja, ktorá je zodpovedná za financovanie výskumu. 

Podpredseda EK Maroš Šefčovič v súvislosti s plánovaným vymenovaním Šuchu uviedol, že JRC je druhé najväčšie generálne riaditeľstvo v rámci Európskej komisie. Pracuje tam 2800 ľudí a zahŕňa najvýznamnejšie výskumné kapacity, ktoré má komisia v piatich členských krajinách EÚ.

"Je to prvý generálny riaditeľ v rámci komisie, ktorého Slovensko má, a to vo významnom sektore vedy a výskumu. Verím, že bude výborným generálnym riaditeľom riaditeľstva, ktoré je kľúčové pre budúcnosť európskej vedy a že to bude mať presah aj na Slovensko a slovenskú vedu ako takú," povedal Šefčovič. Podľa neho je menovanie Šuchu na tento post ocenením jeho osobných kvalít a tiež skutočnosti, že pôvodným povolaním je vedec, ktorý ma aj bohaté manažérske skúsenosti.

"Je to generálne riaditeľstvo, ktoré zabezpečuje vedecký servis pre Európsku komisiu a EÚ, pre jej legislatívu a implementáciu legislatívy," vysvetlil Šucha. Dodal, že JRC má sídlo v Bruseli, a okrem toho ďalších sedem inštitútov v piatich krajinách. Podľa jeho slov JRC disponuje ročným rozpočtom 500 miliónov eur ročne a jeho úlohou je mapovať výzvy a prípadné problémy, ktoré so sebou prinesie budúcnosť, či už v oblasti technologickej, spoločenskej alebo ekonomickej.  

Šucha priznal, že funkciu, ktorej sa ujme od 1. januára 2014, vníma ako veľmi zodpovednú; už aj preto, že len málo z nových členských krajín únie má zástupcov na postoch generálnych riaditeľov v rámci EK. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona