Prvýkrát sa o zákazku pre České dráhy uchádzajú Číňania

NETKY.SK • 16 November 2016, 18:55 • 2 min
Prvýkrát sa o zákazku pre České dráhy uchádzajú Číňania

PRAHA - Prvýkrát v histórii sa o zákazku pre České dráhy uchádza čínsky výrobca vlakov. Čínska spoločnosť CRRC, ktorá nedávno podpísala kontrakt na prvé vlaky pre Leo Express, sa prihlásila do súťaže na elektrické nízkopodlažné jednotky. Informoval o tom sever iDNES.cz.

slovakia

left justify in out

Prítomnosť čínskeho výrobcu potvrdzuje materiál Správa o činnosti riadiaceho výboru Českých dráh za 3. štvrťrok, ktorý predložilo ministerstvo dopravy. V materiáli sa uvádza, že jeden zo záujemcov je z Číny. Aj keď nehovorí o menách záujemcov, podľa informácií iDNES.cz je to práve najväčšia čínska železničná firma CRRC. Tá je aj najväčším výrobcom vlakov na svete. Ďalšími záujemcami sú Škoda Transportation, Siemens a Stadler. Zmluva je iba rámcová, nie je tak isté, že dopravca odoberie všetky vlaky.

 

České dráhy vypísali súťaž na rámcovú zmluvu na dodávku elektrických jednotiek pre diaľkové vlaky v apríli. Dodávka sa týka celkovo 20 jednotiek za viac než 4 miliardy Kč (147,95 milióna eur). S podobnou súťažou na elektrické vlaky počíta aj ministerstvo dopravy pre projekt štátnej lízingovej firmy na vlaky.

 

CRRC si medzitým už zabezpečila inú zákazku na českej železnici. Pred niekoľkými týždňami sa firma dohodla so súkromným dopravcom Leo Express na dodávkach vlakov. Spoločnosť sa netají ambíciami výraznejšie vstúpiť na európsky trh. Z tohto trhu jej ale chýba dostatok referencií. Aj preto sa hovorí o tom, že by mohla kúpiť Škodu Transportation. Firma rokovania nekomentuje, Škoda a CRRC ale podávajú spoločnú ponuku na vlaky do Izraela.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona