Prvých migrantov z Traiskirchenu by mali do Gabčíkova previezť čoskoro

NETKY.SK • 10 September 2015, 16:54 • 2 min
Prvých migrantov z Traiskirchenu by mali do Gabčíkova previezť čoskoro

VIEDEŇ/GABČÍKOVO - Rakúska vláda predpokladá, že v najbližších dňoch by mohla premiestniť prvých žiadateľov o azyl do Gabčíkova, povedal dnes pre agentúru APA hovorca rakúskeho spolkového ministerstva vnútra Karl-Heinz Grundböck.

slovakia

left justify in out

Rakúska rozhlasová stanica Österreich 1 (Ö1) tiež informovala, že ministerstvo vnútra v utečeneckom zariadení v Traiskirchene už dva týždne ohlasuje medzi migrantmi, ktorí sú tam ubytovaní, možnosť premiestnenia do slovenského záchytného tábora v Gabčíkove. Cieľom je odbremenenie rakúskeho záchytného strediska južne od Viedne v spolkovej krajine Dolné Rakúsko.

 

V stredu sa podľa APA konali oboznamovacie rozhovory. Otázkou ostáva, koľko utečencov na základe týchto informačných rozhovorov využije možnosť premiestnenia do Gabčíkova. Údaje o počte utečencov, ktorí sa doposiaľ slobodne prihlásili na Slovensko, zatiaľ nie sú. Rozhovory budú ešte pokračovať a podľa Grundböcka od utečencov nepožadujú, aby rozhodnutie o preložení do Gabčíkova urobili v priebehu jedného dňa.

 

Podľa Ö1 majú žiadatelia o azyl zaistené, že posudzovanie ich prípadov rakúskymi úradmi bude pokračovať a keď dostanú azyl, budú sa môcť vrátiť do Rakúska. Na informačných letákoch v arabčine sú okrem iného tiež fotografie slovenskej budovy s množstvom balkónov, ktorá bola pôvodne študentským domovom, a posteľ vo vnútri jednej z izieb.

 

Na základe dohody o azylovej spolupráci medzi Viedňou a Bratislavou podpísanej 21. júla, ktorej zámerom je odľahčiť preplnené rakúske zariadenie, by mali v objekte Slovenskej technickej univerzity v Gabčíkove dočasne ubytovať 500 žiadateľov o azyl z Traiskirchenu.

 

Prvých 250 migrantov z Rakúska malo pôvodne na Slovensko pricestovať už v auguste, ďalších 250 potom v septembri.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona