Prvých 14 detských migrantov z tábora v Calais pricestovalo za príbuznými v Británii

NETKY.SK • 17 Október 2016, 20:14 • 2 min
Prvých 14 detských migrantov z tábora v Calais pricestovalo za príbuznými v Británii

LONDÝN - Prvých 14 detí z utečeneckého tábora v severofrancúzskom prístavnom meste Calais pricestovalo dnes do Británie, kde majú žiť u svojich príbuzných, uviedla tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Chlapci vo veku 14-17 rokov sú prvou skupinou z niekoľkých desiatok detí z tábora v Calais, ktoré by podľa očakávania mali prísť do Británie tento týždeň. Ostrovná krajina pod nátlakom súhlasila, že prijme z tábora v Calais deti, ktoré majú príbuzných v Británii, ako aj 3000 ďalších zraniteľných osamelých detí.

 

Asif Khan povedal tlačovej agentúre AP, že medzi tými, ktorí prišli dnes do Británie, bol jeho 14-ročný brat Aimal. V tábore známom ako Džungľa strávil šesť mesiacov. To, že bude môcť žiť s bratom, označil Asif Khan za "požehnanie". Aimalova cesta bola podľa jeho slov "zložitá" a do Calais sa dostal pešo a autobusom. "Teraz získa nový život, pretože v Calais zomrelo veľa ľudí," dodal.

 

Francúzsko oznámilo, že tábor v Calais uzavrie do konca roka. Znamená to, že tamojších obyvateľov, ktorých počet rôzne charitatívne organizácie odhadujú na 6000-10.000, treba presunúť inam. Približne 1300 z nich je neplnoletých.

 

Britský labouristický politik Alf Dubs, ktorý vyvíjal nátlak, aby Británia prijala viac detí migrantov, povedal, že všetkým neplnoletým z tábora v Calais treba nájsť domovy, kým bude zbúraný. "Žiadne dieťa nesmie byť zabudnuté v chaose demolácie," uviedol Dubs, ktorý sám prišiel do Británie v roku 1939 v skupine židovských detí z okupovaného Československa.

 

Bývalý arcibiskup z Canterbury Rowan Williams dnes povedal, že bez ohľadu na to, čo ľudia hovoria o migrácii všeobecne, zraniteľné deti by sa nemali vracať tam, kde im hrozí riziko. "A myslím si, že britská verejnosť to chápe," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona