Prvý útok Talibanu po zabití Ládina si vyžiadal 80 mŕtvych

NETKY.SK • 13 Máj 2011, 10:45 • 2 min
Prvý útok Talibanu po zabití Ládina si vyžiadal 80 mŕtvych

Prvý útok Talibanu po zabití Ládina si vyžiadal 80 mŕtvych

slovakia

left justify in out

img

Militanti z pakistanského Talibanu sa dnes prihlásili k zodpovednosti za dvojitý samovražedný bombový útok na výcvikové stredisko polovojenských síl v severozápadnom pakistanskom meste, ktorý si vyžiadal najmenej 80 mŕtvych a približne 120 zranených. Vo vyhlásení Taliban uviedol, že išlo o pomstu za zabitie vodcu al-Káidy Usámu bin Ládina.
      "Je to prvá odplata za mučenícku smrť... bin Ládina. Budú aj ďalšie," povedal v telefonáte agentúram Reuters a AP hovorca Talibanu Ahsán z utajenej lokality. Podľa Ahsána útok bol trestom za to, že pakistanské úrady nezabránili jednostrannej akcii USA proti Ládinovi. "Pakistanská armáda tiež zlyhala pri ochrane krajiny," dodal.
      Americké sily zabili bin Ládina 2. mája v jeho úkryte v pakistanskom meste Abbottabad. Militantné skupiny onedlho nato oznámili, že sa pomstia za smrť vodcu teroristov.
      Masaker pri bráne strediska spôsobili dvaja samovražední útočníci. Vysokopostavený policajný predstaviteľ uviedol, že takmer všetky obete sú nováčikovia, ktorí práve dokončili výcvik a chystali sa odísť na dovolenku. Niektorí už sedeli v minibusoch, iní ukladali batožinu na strechy.
      Prvý útočník, asi 20-ročný muž, odpálil výbušnú vestu naplnenú guľôčkovými ložiskami a klincami v strede cesty. Po pár okamihoch nasledovala druhá, silnejšia explózia. "Nastal veľký výbuch. Všade bol dym, krv a časti tiel," povedal predavač zeleniny z neďalekého trhoviska.
      Nový nápor militantov je to posledné, čo Pakistan potrebuje. Operácia amerických špeciálnych jednotiek v Abbottabade dostala pakistanskú vládu a ozbrojené sily do zložitej situácie. Islamabad je pod tlakom, aby vysvetlil, ako mohol šéf al-Káidy niekoľko rokov žiť neďaleko vojenskej akadémie a dve hodiny jazdy od hlavného štábu tajných služieb. Spojené štáty, ktoré Pakistanu poskytujú miliardovú pomoc, tiež spochybnili spoľahlivosť krajiny ako partnera vo vojne proti terorizmu.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona