Prvý súdený džihádista v Grazi dostal osem rokov väzenia

NETKY.SK • 3 Marec 2016, 16:14 • 2 min
Prvý súdený džihádista v Grazi dostal osem rokov väzenia

VIEDEŇ/GRAZ - V procese s džihádistami vyniesli dnes v rakúskom Grazi prvý verdikt.

slovakia

left justify in out

Podozrivého Fikreta B. odsúdili za trestný čin členstva v teroristickej a zločineckej organizácii na osem rokov väzenia, informovala agentúra APA.
Odsúdený 49-ročný muž, pôvodom z Bosny, sa podľa stanoviska senátu plánoval pridať k extrémistickej organizácii Islamský štát (IS) a jedného svojho známeho sprostredkoval ako bojovníka. Úrady v súvislosti s týmto procesom sprísnili bezpečnostné opatrenia a hliadky v meste.


Sudca pri čítaní rozsudku zdôraznil, že ide o prvý prípad v Rakúsku, keď americké úrady súhlasili so zásahom do súkromia. Konkrétne išlo o rozbor a vyhodnotenie účtov na Facebooku.


Obžalovaný viackrát skočil sudcovi do reči. Na jednom mieste zvolal "Vojna sa ešte neskončila". Sudca pokračoval, že jasným dôkazom jeho plánov odísť do Sýrie malo byť vypovedanie bytu v Grazi. "Preto som terorista? To je smiešne!" kričal Fikret B. a začal tlieskať. Nakoniec sa obrátil k senátu a zvolal "Robte si, čo chcete".


Odsúdený predstieral, že nerozumel verdiktu a jeho obhajca požiadal o tri dni na rozmyslenie. Štátny zástupca sa k verdiktu viac nevyjadril, rozsudok ešte nenadobudlo právoplatnosť.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies