Prvý štart rakety z nového kozmodrómu Vostočnyj odložili o 24 hodín

NETKY.SK • 27 Apríl 2016, 09:11 • 2 min
Prvý štart rakety z nového kozmodrómu Vostočnyj odložili o 24 hodín

MOSKVA - Historicky prvý štart nosnej rakety z nového ruského kozmodrómu Vostočnyj v Amurskej oblasti, ktorý sa mal uskutočniť dnes o 4.00 h SELČ, odložili o 24 hodín. Podľa agentúry TASS štart rakety zrušil automatický kontrolný systém 90 sekúnd pred stanoveným časom odštartovania.

slovakia

left justify in out

Príčinu zlyhania vyhodnocuje komisia. Nemenovaný zdroj z kozmického priemyslu pre TASS uviedol, že k zastaveniu štartovacieho procesu mohlo dôjsť po tom, ako senzory zaznamenali odchýlku jedného z ukazovateľov nosnej rakety Sojuz-2.1a., ktorá má vyniesť na obežnú dráhu Zeme tri družice - Lomonosov, Aist-2D a SamSat-218.


"Ide o záznam senzora. Mala by sa preveriť telemetria. Ak štart zrušil automatický kontrolný systém, znamená to, že jeden z parametrov stanovených pre raketu nebol v poriadku. Ide však o bežnú záležitosť; ak tento systém zistí, že príprava pre štart neprebieha normálne, zastaví celý proces," vysvetlil zdroj.


Zástupca riaditeľa ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos Alexandr Ivanov novinárom povedal, že zrušenie štartu nemá nič spoločné s infraštruktúrou tohto zariadenia na ruskom Ďalekom východe. "Odklad sa neviaže na fungovanie odpaľovacieho zariadenia," povedal Ivanov, ktorý zároveň v tejto súvislosti vylúčil ľudské zlyhanie.


Ruský prezident Vladimir Putin, ktorý pricestoval na Vostočnyj, kde mal sledovať prvý štart, sa rozhodol zostať na kozmodróme dovtedy, kým sa potvrdí, že vyhliadky na odštartovanie rakety vo štvrtok sú pozitívne. Tento čas plánuje Putin využiť na diskusiu s odborníkmi, oznámil kremeľský hovorca Dmitrij Peskov.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona