Prvý slovenský terorista Ladislav K. dostal 25 rokov

NETKY.SK • 19 Jún 2013, 14:14 • 2 min
Prvý slovenský terorista Ladislav K. dostal 25 rokov

KOŠICE - Prvému slovenskému teroristovi Ladislavovi K. dnes košický okresný súd za závažný zločin terorizmu a ďalšie trestné činy uložil trest odňatia slobody v trvaní 25 rokov. Pre výkon trestu ho zaradil do ústavu s maximálnym stupňom stráženia. Súčasne mu uložil ochranný dohľad na 36 mesiacov.

slovakia

left justify in out

Obhajkyňa obžalovaného Ladislava K. sa proti rozsudku odvolala priamo v súdnej sieni. Uviedla, že písomné zdôvodnenie odvolania doručí súdu v zákonnej lehote. Po pojednávaní uviedla, že súd podľa jej právneho názoru vôbec nezohľadnil duševnú poruchu, ktorou trpí obžalovaný, a práve o túto skutočnosť chce oprieť odvolanie. 

Súd uznal obžalovaného Ladislava za vinného vo všetkých desiatich bodoch obžaloby na základe materiálnych a listinných dôkazov, znaleckých a svedeckých výpovedí z prípravného konania a aj tých, ktoré odzneli aj pred trestným senátom počas hlavného pojednávania. Ako uviedol predseda senátu, testy DNA na zvyškoch rúrkovej bomby preukázali, že ju zostrojil obžalovaný. Ďalšie dôkazy to podopierajú. Uznal ho vinným zo zločinu terorizmu, lebo sa výhražnými listami, petardami umiestnenými v dvoch knihách a nastražením výbušného systému snažil vzbudiť vo verejnosti vážne obavy a prinútiť vládu, aby konala podľa jeho požiadaviek. Podľa súdu bol preukázaný aj motív konania Ladislava K., keď takýmto extrémnym spôsobom chcel zvýšiť ochranu zvierat. Súd vyslovil presvedčenie, že uložený trest bude spĺňať prevýchovný účel a bude pôsobiť aj preventívne. 

Prokurátor Ladislava K. viní z obzvlášť závažného zločinu terorizmu a niektorých foriem účasti na terorizme, zločinu nedovoleného ozbrojovania a ďalších trestných činov. Najzávažnejší trestný čin obžalovaný vykonal 28. decembra 2011, keď umiestnil do kovového odpadkového koša pri vchode do prevádzky s rýchlym občerstvením na ulici Protifašistických bojovníkov v Košiciach nástražný výbušný systém, pozostávajúci z obojstranne uzatvorenej 18-centimetrovej kovovej rúrky naplnenej výbušným čiernym prachom a klincami s aktívnym časovacím mechanizmom. Ako uviedol prokurátor, k obetiam na životoch nedošlo len preto, že rúrková bomba bola zle zostrojená. Okrem toho viní Ladislava K. z písania výhražných listov, v ktorých hrozil veterinárovi Martinovi K. usmrtením, lebo vykonáva asanačnú službu a utráca psov. Poštou mu zaslal aj bombu v podobe knižky. Výhražný list zaslal aj na košickú univerzitu veterinárneho lekárstva. 

Slovensko nemá súdneho znalca na terorizmus, preto pred súdom predniesol znalecký posudok Ivo Svoboda z Univerzity obrany v Brne. V rozsiahlom znaleckom posudku Svoboda skúmal jednotlivé konania a kroky obžalovaného, pričom uviedol, že podľa jeho záverov vykazujú základné znaky extrémizmu a ekologického terorizmu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona