Prvý slovenský pacient s umelým srdcom TAH sa zotavuje už doma

NETKY.SK • 9 Január 2018, 10:23 • 2 min
Prvý slovenský pacient s umelým srdcom TAH sa zotavuje už doma

BRATISLAVA - Prvý slovenský pacient s umelým srdcom bol z Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) v Bratislave prepustený do domáceho liečenia, kde čaká na transplantáciu.

slovakia

left justify in out

Umožnilo mu to prepojenie z nemocničného kompresora na takzvaný domáci pohon. "Odteraz jeho umelé srdce zostane pri živote vďaka batohu s pohonom o hmotnosti zhruba šesť kilogramov, ktorý musí nosiť stále na chrbte," priblížila hovorkyňa NÚSCH Dobroslava Krajačičová – Lauková.
 

Po prepustení do domácej liečby zostáva pacient na čakacej listine na transplantáciu srdca, pričom s domácim kompresorom je pacient schopný viesť takmer normálny život.

 

Implantáciu umelého srdca podstúpil 47-ročný Jozef B. z Topoľčian 1. novembra 2017 v Bratislave. NÚSCH, a. s., ako prvé pracovisko v regióne strednej Európy odštartovalo Program SynCardia TAH. "Operácia, ktorá trvala viac ako dve hodiny, bola úspešná a pacient sa veľmi rýchlo zotavoval. Príprava odborníkov sa začala v januári 2017 v Nemecku, kde sa zúčastnili na povinnom tréningu na prasiatkach. Slovenský pacient je 1741. pacientom s implantovaným TAH na svete," povedala Krajačičová – Lauková.

 

Umelé srdce je jednorazové, môže ho dostať len jeden pacient. Po transplantácii srdca od darcu ide to umelé naspäť do USA, aby tím odborníkov po použití preskúmal ako sa správalo v hrudi pacienta a vychytali sa jeho prípadné nedostatky.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies