Prvý slovenský pacient s umelým srdcom sa zotavuje po transplantácii

NETKY.SK • 9 Júl 2018, 15:18 • 2 min
Prvý slovenský pacient s umelým srdcom sa zotavuje po transplantácii

BRATISLAVA – V Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) v Bratislave podstúpil transplantáciu prvý slovenský pacient s umelým srdcom. Operácia, ktorá trvala vyše dvoch hodín, bola úspešná a pacient sa rýchlo zotavuje. TASR o tom informovala hovorkyňa NÚSCH Soňa Valášiková.

slovakia

left justify in out

NÚSCH, ako prvé pracovisko v Strednej Európe, odštartovalo "Program SynCardia TAH - Total Artificial Heart", v rámci ktorého v novembri 2017 implantovali umelé srdce prvému slovenskému pacientovi. Štyridsaťsedemročného Jozefa z Topoľčian v januári prepustili do domáceho liečenia, čo umožnilo prepojenie z nemocničného kompresoru na takzvaný domáci pohon.

 

Umelé srdce bolo pri živote vďaka batohu s pohonom o hmotnosti približne šesť kilogramov, ktorý nosil stále na chrbte. S domácim kompresorom bol pacient schopný viesť takmer normálny život. "Po prepustení do domácej liečby Jozef zostal na čakacej listine na transplantáciu srdca. V súčasnosti je už aj po transplantácii doma a cíti sa dobre," povedala Valášiková.

 

Odborníci z ústavu sa na transplantáciu pripravovali v Nemecku už od januára 2017. Slovenský pacient je 1741. pacientom s implantovaným umelým srdcom na svete. TAH je jediné zariadenie slúžiace na totálne nahradenie srdca, je jednorazové a môže ho dostať len jeden pacient. Po transplantácii srdca od darcu ide to umelé naspäť do USA, aby tím odborníkov srdce po použití preskúmal, ako sa správalo v hrudi pacienta a vychytali sa jeho prípadné nedostatky.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona