Prvý skúšobný let vesmírnej lode Orion odložili po technických problémoch

NETKY.SK • 4 December 2014, 17:01 • 2 min
Prvý skúšobný let vesmírnej lode Orion odložili po technických problémoch

MYS CANAVERAL - Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) odložil na dnes plánovaný štart novej vesmírnej lode Orion.

slovakia

left justify in out

O jej prvý nepilotovaný skúšobný let sa chcú znova pokúsiť v piatok.
     

Dnešný štart zo základne na floridskom Myse Canaveral zrušili po tom, ako počas tzv. štartovacieho okna došlo k viacerým problémom. Najskôr sa do zakázanej zóny okolo štartovacej rampy dostala loď, neskôr museli odpočítavanie dvakrát prerušiť pre silný vietor. Napokon prestal fungovať ventil na nádrži nosnej rakety Delta IV, informovali agentúry DPA a AP.
     

Podľa agentúry Reuters sa nový pokus o štart uskutoční v piatok o 7.05 h miestneho času (13.05 h SEČ).
     

NASA označila pokusný let lode Orion za historickú udalosť, ktorou sa začína nová éra výskumu vesmíru. Orion by v budúcnosti mohol dopravovať astronautov na Mesiac, ale aj na dlhšie vesmírne lety k asteroidom slnečnej sústavy a eventuálne aj k planéte Mars.
     

V priebehu skúšobného letu trvajúceho štyri a pol hodiny by mala raketa podľa zverejnených plánov dvakrát obletieť našu planétu a dostať sa do vzdialenosti približne 5800 kilometrov od Zeme, čo je 14-krát viac než výška obežnej dráhy Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS). Po prvej minúte a 25 sekundách by mal Orion dosiahnuť nadzvukovú rýchlosť. Následne sa vráti do zemskej atmosféry a dopadne do Tichého oceánu pri brehoch mexického štátu Baja Kalifornia.
     

NASA chce počas letu preveriť kľúčové súčasti Orionu, hlavne mohutný tepelný štít, zostupové padáky, palubné počítače a ďalšie systémy, ktoré sa aktivujú počas štartu a návratového manévru. Všetko bude sledovať viac ako 1000 senzorov. Vesmírna loď má v priebehu letu dosiahnuť rýchlosť 32.000 km/h a počas návratu má byť vystavená teplote až 2200 stupňov Celzia. Po lokalizácii kapsulu vytiahnu z oceánu a prevezú do kalifornského San Diega.
     

Ďalší nepilotovaný let Orionu sa uskutoční okolo roku 2018. Astronautov do vesmíru táto loď po prvý raz vynesie najskôr v roku 2021.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies