Prvý román Harper Lee vychádza v slovenskom preklade

NETKY.SK • 22 Marec 2016, 11:56 • 2 min
Prvý román Harper Lee vychádza v slovenskom preklade

BRATISLAVA - Na pulty slovenských kníhkupectiev prichádza v slovenskom preklade prvý román americkej spisovateľky Harper Lee s názvom Postav hliadku.

slovakia

left justify in out

Titul vznikol skôr ako svetoznáme dielo literátky Nezabíjajte vtáčika, no do predaja sa po prvý raz dostal až vlani, čiže 55 rokov po vydaní úspešného bestselleru. O preklad románu do slovenského jazyka sa postaral Jozef Kot.


Príbeh titulu Postav hliadku sa odohráva niekoľko rokov po udalostiach z knihy Nezabíjajte vtáčika. Hlavná hrdinka Scout žije v New Yorku a ako 26-ročná prichádza do rodného mestečka Maycomb. S prekvapením zisťuje, že jej otec Atticus, ktorý sa kedysi nezištne ujal úlohy obhajcu v procese s mladým černochom, sa teraz angažuje v rasistickej Rade občanov.

 

Vzťahy medzi miestnym belošským a afroamerickým obyvateľstvom sa mimoriadne zhoršili. Dej sa odohráva na pozadí širšieho historického kontextu a spoločenské napätie sa prenáša aj do vzťahu Scout k otcovi, príbuzným, rodine, niekdajším známym i dávnemu priateľovi Henrymu. Hrdinka si znova uvedomuje, aké je dôležité, v súlade s biblickým odkazom, postaviť svoju hliadku, ktorou je predovšetkým svedomie.


Harper Lee vydala román Nezabíjajte vtáčika známy aj pod názvom Ako zabiť vtáčika v roku 1960. Okamžite sa z neho stal bestseller a klasické dielo modernej americkej literatúry. V roku 1961 zaň Lee získala Pulitzerovu cenu. Knihu preložili do viac ako 40 jazykov a na celom svete sa z nej predalo viac ako 40 miliónov kópií. Román sa v roku 1962 dočkal filmového spracovania, ktoré jeho tvorcom prinieslo dva Oscary. Ďalšiu cenu americkej Akadémie filmových umení a vied získal Gregory Peck za stvárnenie Atticusa Fincha. Harper Lee zomrela 19. februára vo veku 89 rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies