Prvý rokovací deň ukončila rozprava o druhom pilieri

NETKY.SK • 1 Február 2017, 07:27 • 2 min
Prvý rokovací deň ukončila rozprava o druhom pilieri

BRATISLAVA - Rokovaním o návrhu novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení ukončili poslanci Národnej rady SR prvý rokovací deň 12. schôdze parlamentu.

slovakia

left justify in out

Novelou zákona má približne polovica sporiteľov v druhom dôchodkovom pilieri dostať možnosť vybrať si po odchode na dôchodok celú sumu, alebo aspoň časť úspor v druhom pilieri. Vlani pritom na tzv. programový výber úspor malo nárok približne 16 % sporiteľov a v prvom polroku tohto roka 8 % sporiteľov, ktorí získali nárok na dôchodok.


Možnosť výberu aspoň časti nasporenej sumy majú dostať tí sporitelia, ktorých súčet súm všetkých poberaných dôchodkov vrátane doživotného dôchodku z druhého piliera bude vyšší ako je priemerný mesačný starobný dôchodok z prvého penzijného piliera, na ktorý vznikol nárok od 1. januára 2004. V súčasnosti ide o sumu 425 eur. V nasledujúcich troch rokoch sa má vďaka novele zákona rozšíriť možnosť výberu formy vyplácania dôchodkových úspor približne 6,5 tisíca sporiteľom.


Ako v rozprave upozornil poslanec za Smer-SD a bývalý štátny tajomník rezortu práce a sociálnych vecí Jozef Burian, podľa tohto návrhu si budú musieť doživotný dôchodok kúpiť len ľudia s podpriemerným príjmom, čím zaplatia celé náklady výplatného systému. "Dovolíme ľuďom s dôchodkom nad 425 eur vyviazať sa zo systému a zaplatia to tí najchudobnejší,“ uviedol Burian. Podľa neho ide o "ranu pod pás pre budúcnosť druhého piliera“.

 

Poslanci v prvom čítaní prerokovali aj návrh novely zákona o sociálnom poistení. Podľa tohto návrhu by sa mala materská dávka od mája tohto roka zvýšiť zo 70 % na 75 % z hrubej mzdy zamestnankyne, resp. z vymeriavacieho základu samostatne zárobkovo činnej osoby. Táto dávka by tak mala dosahovať takmer 100 % čistého príjmu, ktorý mala osoba pred odchodom na materskú dovolenku.


Krátko po 19:00 predsedajúci schôdze Béla Bugár ukončil prvý rokovací deň 12. schôdze parlamentu. Poslanci začnú v stredu od 09:00 rokovať o ospravedlnení poslancov NR SR v zmysle uznesení Mandátového a imunitného výboru NR SR zo 7. decembra 2016. Po tomto bode budú poslanci pokračovať v rozprave o novele zákona o starobnom dôchodkovom sporení.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona