Prvý prípad úmrtia na západonílsku horúčku u našich susedov: Žena sa nákazou infikovala priamo v Česku

NETKY.SK • 28 September 2018, 07:26 • 2 min
Prvý prípad úmrtia na západonílsku horúčku u našich susedov: Žena sa nákazou infikovala priamo v Česku

PRAHA - 72-ročná zosnulá žena sa ochorením musela nakaziť priamo v Česku, počas inkubačnej doby totiž nebola nikde v zahraničí.

slovakia

left justify in out

Hygienici uvádzajú, že žena z južnej Moravy zomrela v auguste v nemocnici. Mala však aj ďalšie vážne zdravotné problémy.

"Podľa všetkých zistených skutočností ide o ženu ročník 1946, podľa testov, ktoré boli vykonané, ide skutočne o západonílsku horúčku," uviedol námestník ministra zdravotníctva Roman Prymula. "Ten človek pochádza z južnej Moravy, býva tam, a v inkubačnej dobe, ktorá je 3-14 dní, nenavštívil žiadnu endemickú oblasť. Tým pádom mohlo dôjsť k nákaze len na našom území," doplnil český epidemiológ Rastislav Maďar.

 

Na západonílsku horúčku, ktorú prenášajú komáre, liečili českí lekári za posledných 11 rokov štyroch pacientov. Traja si ju doviezli zo zahraničia a dokázali sa vyliečiť. Štvrtá pacientka sa nakazila zrejme priamo v Česku a v auguste zomrela. Staršiu ženu pritom sužovali aj ďalšie chronické choroby.

 

img

Vírus západonílskej horúčky

Zdroj: Wikipédia

 

Nákaza sa do ČR dostala pravdepodobne zo severného Rakúska, uvádza ďalej Nova na svojej webstránke.

Západonílska horúčka je nebezpečná hlavne pre malé deti a tehotné ženy. Ďalší tohtoročný prípad smrteľnej horúčky sa objavil v Česku začiatkom septembra. Pacienta, ktorý sa s horúčkou vrátil z Grécka, hospitalizovali v jednej z pražských nemocníc. Jeho stav sa postupne zlepšoval.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies