Prvý predseda Európskej rady odmieta obavy, že po brexite príde aj frexit či nexit

NETKY.SK • 7 Marec 2017, 18:59 • 2 min
Prvý predseda Európskej rady odmieta obavy, že po brexite príde aj frexit či nexit

BRUSEL - Pesimistických scenárov odchodu Francúzska alebo Holandska z EÚ sa netreba báť. V súvislosti s očakávaným spustením procesu vystúpenia Spojeného kráľovstva z EÚ to uviedol bývalý belgický premiér a prvý predseda Európskej rady Herman Van Rompuy.

slovakia

left justify in out

"Frexit alebo nexit? K tomu nedôjde," uviedol dnes bývalý "europrezident" pri príležitosti prezentácie dokumentu z dielne Európskej ľudovej strany o budúcnosti európskeho integračného projektu po tzv. brexite. Upozornil, že súčasná miera pesimizmu vo vzťahu k EÚ je príliš vysoká a aj preto musí EÚ predstaviť viac dobrých výsledkov a "dať ľuďom nádej v boji proti populizmu a nacionalizmu".

 

"Chceme udržať naše spoločnosti a ekonomiky čo najotvorenejšie pri zabezpečení lepšej ochrany občanov pred novými hrozbami pre ich bezpečnosť a blaho," povedal Van Rompuy. Za najväčšie výzvy pre EÚ považuje boj proti tzv. sociálnemu dumpingu, nelegálnej migrácii a klimatickej zmene či zabezpečovanie ochrany hraníc.

 

Pripustil, že niektoré členské štáty chcú tieto problémy riešiť na národnej úrovni, je však naďalej presvedčený, že konkrétne výsledky v týchto oblastiach možno dosiahnuť iba z európskej perspektívy.

 

"Prevzatie európskych kompetencií jednotlivými štátmi nie je skutočná voľba," uviedol Van Rompuy, ktorý predsedal Európskej rade v rokoch 2010-2014. Vyslovil sa za hlbšiu integráciu, ktorá pomôže zachovať niektoré významné úspechy európskeho projektu, ako je spoločná mena a schengenský priestor.

 

"Nemáme na výber. Je to nevyhnutnosť pre Európu," povedal Van Rompuy a zastal sa mechanizmu posilnenej spolupráce medzi štátmi EÚ, ktoré si želajú rýchlejšiu integráciu, čo podľa neho platí aj pre oblasť vojenskej spolupráce.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies