Prvý pilier si do roku 2015 bude vyžadovať dotáciu 13,2 miliardy eur

NETKY.SK • 4 August 2010, 07:27 • 2 min
Prvý pilier si do roku 2015 bude vyžadovať dotáciu 13,2 miliardy eur

Prvý pilier si do roku 2015 bude vyžadovať dotáciu 13,2 miliardy eur

slovakia

left justify in out

img

Prvý dôchodkový pilier, z ktorého vypláca Sociálna poisťovňa (SP) dôchodky, si od spustenia druhého piliera vyžiadal doteraz dotáciu 6,3 miliardy eur. "Tak, ako ho mám nahodený, tak do roku 2015 je to 13,2 miliardy eur," zdôraznil šéf SP a poslanec NR SR za Smer-SD Dušan Muňko na dnešnom rokovaní Výboru Národnej rady SR pre sociálne veci.
      V tomto roku pritom pôjde podľa Muňka na dotáciu dôchodkového fondu 1,4 miliardy eur. "Čo je to za politika vlády, jednej alebo druhej, keď predáte štátne dlhopisy a ja odvediem do druhého piliera peniaze a ten ho dá do konzervatívneho fondu?" podotkol šéf poisťovne.
      SP tak pre záchranu dôchodkového systému pripravila kompletné legislatívne návrhy. "Buď sa dohodneme na určitých veciach a pôjdeme s tým potom ďalej, alebo prakticky nastáva totálny rozpad verejných financií," podotkol Muňko.
      Na najbližšiu schôdzu sociálneho výboru tak chce Muňko predložiť a vysvetliť skutočné čísla SP. "Buď si raz sem sadneme a spravíme jednu korektnú dohodu, koalícia a opozícia, a zmeníme veci, ktoré musíme zmeniť, pretože na to doplácajú naši rodičia a starí rodičia," konštatoval.
      Podľa údajov SP má 25 % ľudí dôchodok nižší ako je hmotná núdza a 39 % ho má pod hranicou 307 eur. Až 99,35 % dôchodcov má dávku pod priemernou mzdou a nad 600 eur poberá dôchodok iba pár tisíc Slovákov. "Všetky tabuľky vám pripravím tak, ako som ich odovzdal podpredsedovi vlády pánovi Mihálovi.


Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies