Prvý pacient s revolučným umelým srdcom zomrel po 75 dňoch

NETKY.SK • 4 Marec 2014, 14:26 • 2 min
Prvý pacient s revolučným umelým srdcom zomrel po 75 dňoch

PARÍŽ - Prvý pacient, ktorý dostal unikátne, celkom sebestačné umelé srdce od francúzskeho výrobcu Carmat, po 75 dňoch zomrel.

slovakia

left justify in out

Oznámila to v pondelok parížska nemocnica, ktorá transplantáciu v decembri uskutočnila. 
      

Európska nemocnica Georgea Pompidoua vo vyhlásení uviedla, že 76-ročný pacient zomrel v nedeľu. Presnú príčinu jeho úmrtia lekári preverujú, informovala agentúra Reuters.
      

Pacient dostal nový prototyp umelého srdca v okamihu, keď jeho choré srdce už nebolo schopné zásobovať telo dostatkom krvi a hrozilo, že do niekoľkých týždňov, ak nie dní, zomrie. Revolučný prístroj vyrobil Carmat z polymérov a organických tkanív, pričom využil sústavu senzorov, ktorá v tele pacienta podobne ako normálne srdce reguluje srdcový tep a príliv krvi. Srdce malo vydržať fungovať až päť rokov.
      

Úlohou tohto srdca bolo pomôcť tisícom pacientov, ktorí každoročne zomrú čakajúc na darcu srdca. Malo tiež obmedziť vedľajšie efekty sprevádzajúce transplantácie.
      

"Carmat chce vzdať hold odvahe a priekopníckej úlohe tohto pacienta a jeho rodiny, a tiež nadšeniu lekárskeho tímu," vyhlásila hovorkyňa spoločnosti. Zdôraznila, že je predčasné robiť v tomto štádiu akékoľvek závery o carmatovskom umelom srdci. 
      

To majú v rámci klinickej skúšky dostať ďalší traja pacienti, ktorých srdce kriticky zlyháva. Za úspech budú vývojári srdca považovať, ak s ním pacienti prežijú najmenej mesiac. Carmat sa vyjadril, že v prípade úspešnej skúšky dostanú jeho srdce 20 pacienti, ktorí nie sú terminálne chorí.
      

Carmat odhaduje, že jeho umelé srdce by mohlo využiť asi 100.000 pacientov v USA a Európe. Hlavným konkurentom Carmatu v oblasti umelých srdcových implantátov sú dve americké súkromné spoločnosti - SynCardia Systems a Abiomed.
      

V Európskej únii a USA je schválené použitie iba jediného umelého srdca, ktoré vyrába SynCardia. Dostalo ho vyše 1200 pacientov, čakajúcich na srdce od vhodného darcu. Najdlhšie s ním pacient pred transplantáciou žil necelé štyri roky.
      

Umelé srdce od francúzskeho výrobcu Carmat nemá slúžiť ako dočasná náhrada pred transplantáciou, ale ako stála náhrada. Malo by predĺžiť život smrteľne chorým pacientom, ktorí nemôžu dúfať v transplantáciu, zvyčajne z dôvodu vysokého veku a nedostatku darcov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies