Prvý newyorský ateliér Andyho Warhola je na predaj

NETKY.SK • 6 Apríl 2016, 11:06 • 2 min
Prvý newyorský ateliér Andyho Warhola je na predaj

NEW YORK - Prvý newyorský ateliér amerického maliara rusínskeho pôvodu Andyho Warhola je na predaj. Stavbu na Manhattane ponúka aktuálny majiteľ za 9,975 milióna amerických dolárov (v prepočte približne 8,8 milióna eur).

slovakia

left justify in out

Budova, ktorá pôvodne slúžila ako hasičská stanica, má rozlohu takmer päťsto metrov štvorcových. Známy umelec si ju prenajal v roku 1962 ako prvé miesto pre svoju tvorivú činnosť mimo svojho bytu, ktorý sa vtedy nachádzal neďaleko. Podľa nájomnej zmluvy, ktorú vydražili vlani, Warhol za budovu platil mestu 150 dolárov mesačne.

 

Andy Warhol je zakladateľ pop-artu. Pôvodne pôsobil ako umelecký návrhár a komerčný výtvarník. Popularitu získal, keď v roku 1962 vystavil obrazy Campbellových polievkových konzerv, fliaš Coca-Coly a drevené repliky škatúľ od mydla Brillo. Masovou produkciou sieťotlače vytváral série nekonvenčných portrétov slávnych osobností, napríklad Marilyn Monroe, Maa Ce-Tunga alebo Micka Jaggera. Medzi jeho ďalšie slávne obrazy patria Kosák a kladivo, Absolut vodka alebo Posledná večera. Zomrel v roku 1987.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies