Prvý máj na istanbulskom Taksime: Polícia nasadila vodné delá i slzotvorný plyn

NETKY.SK • 1 Máj 2014, 13:38 • 2 min
Prvý máj na istanbulskom Taksime: Polícia nasadila vodné delá i slzotvorný plyn

ISTANBUL - Vodné delá a slzotvorný plyn použila dnes polícia proti demonštrantom snažiacim sa dostať na istanbulské námestie Taksim, kde sú prvomájové manifestácie zakázané.

slovakia

left justify in out

Protestujúci zase hádzali na policajtov zápalné fľaše, Molotovove koktaily.
     

Agentúra DPA píše, že v Istanbule bolo rozmiestnených až 40.000 policajtov, pretože aktivisti sľúbili, že zákaz konania demonštrácií na kultovom námestí Taksim porušia.
     

Námestie bolo uzatvorené policajtmi s obrnenými vozidlami a barikádami. Takisto bola v súlade s vládnymi pokynmi obmedzená mestská hromadná doprava, čím sa po celom Istanbule značne obmedzil pohyb občanov.
     

Turecký ústavný súd zamietol v stredu petíciu požadujúcu, aby bolo na Taksime umožnené protestovať odborovým zväzom.    
     

Využívať Taksim na zhromaždenia bolo odborom zakázané pred približne tromi desaťročiami. Opäť sa naň mohli vrátiť v roku 2010, avšak vlani, keď sa protesty zvrhli do násilností, bol zákaz obnovený.
     

Taksim má pre 1. máj zvláštny a symbolický význam. V roku 1977 zahynulo na tomto námestí 34 ľudí, keď na zástup až pol milióna manifestujúcich spustili z blízkej budovy odrazu paľbu neznámi útočníci.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies