Prvý deň šampionátu pripomenie francúzsku symboliku

NETKY.SK • 9 Jún 2016, 14:57 • 2 min
Prvý deň šampionátu pripomenie francúzsku symboliku

PARÍŽ - V poradí pätnáste futbalové majstrovstvá Európy budú dosiaľ najväčšie, keďže pre tohtoročný šampionát narástol počet účastníkov zo šestnástich na dva tucty.

slovakia

left justify in out

EURO 2016 využíva symboliku čísla desať, 51 stretnutí sa totiž odohrá od 10. júna do 10. júla na desiatich francúzskych štadiónoch: v Paríži, St. Denis, Marseille, Lyone, Lille, Bordeaux, St. Etienne, Nice, Lens a Toulouse.

 

Otvárací duel obstarajú v piatok od 21.00 h domáci Francúzi s Rumunmi v rámci základnej A-skupiny, v ktorej okrem týchto výberov figurujú aj Albánsko a Švajčiarsko. "Otvarák" ako aj finále hostí národný štadión Stade de France na okraji Paríža v Saint-Denis.

 

Zásluhou výdatnejšej zápasovej porcie sa zvýšili príjmy z distribúcie vstupeniek i vysielacích práv. Predaných je 99 percent lístkov, k dispozícii bolo v stredu ešte 8000 kusov. Z toho vyplývajú aj lákavé odmeny pre zväzy štartujúcich tímov. Už za postup na záverečný turnaj je istých osem miliónov eur, víťazstvo v skupinovej časti prinesie milión, remíza polovicu. Osemfinalista sa môže tešiť na 1,5 milióna, štvrťfinalista na 2,5 milióna a semifinalista na štyri milióny. Neúspešný finalista si odnesie päť miliónov a majster Európy zarobí osem miliónov. Pokiaľ celkový víťaz triumfuje vo všetkých vystúpeniach, prilepší si o 27 miliónov eur.

 

Jedným z kandidátov na dosiahnutie či aspoň priblíženie sa k maximálnej sume bude Francúzsko, ktorému na vrcholných podujatiach svedčí domáce prostredie. Krajina galského kohúta v minulosti usporiadala dvoje majstrovstvá sveta (1938, 1998) i Európy (1960, 1984) a v rokoch 1984 a 1998 sa radovala z prvenstva. Po zisku titulu svetového šampióna vyšli na parížsky bulvár Champs-Élysées státisíce oslavujúcich ľudí, počas nadchádzajúcich ME bude konanie sa významnej udalosti pripomínať iná dominanta metropoly. Eiffelovu vežu každý deň vysvietia farbami reprezentácie, ktorá bude mať na sociálnych sieťach najväčšiu podporu.

 

Desiaty jún je symbolický tiež v inej, hoci nie najradostnejšej súvislosti. V tento deň v roku 1998 sa otvárali MS, ale na Stade de France zostalo prázdne sedadlo vyhradené pre spolupredsedu organizačného výboru a dlhoročného šéfa miestnej federácie (FFF) Fernanda Sastreho. Vedľa sedel a občas sa smutne obzrel Michel Platini. Dvojica, ktorej vzťah mnohí označovali za otcovsko-synovský, sa spoločne zaslúžila o návrat svetového šampionátu do Francúzska presne po šesťdesiatich rokoch. Tri dni pred ceremoniálom však Sastreho museli odviezť do nemocnice, bol v kritickom stave, mal upchaté cievy, strácal vedomie. Jeho choroba prepukla v decembri, lekári mu diagnostikovali rakovinu pľúc. Postupne mu dochádzali sily a ťažoba povinností sa čoraz viac prelievala na Platiniho. "Nebojte sa, dočkáte sa a všetko dobre dopadne," vravel Sastremu, ktorý skonal v tretí deň majstrovstiev.

 

Kapitán európskych šampiónov z roku 1984 si ani tentoraz neužije naplno významné podujatie v rodnej krajine. Ako suspendovaný prezident Európskej futbalovej únie (UEFA) nesmie vykonávať oficiálnu funkciu a napríklad neodovzdá trofej víťazovi. Stretnutia ME si osobne môže pozrieť len ako divák alebo ako hosť UEFA, pokiaľ sa ho výkonný výbor rozhodne pozvať.

 

Po Platiniho korupčnej afére prípravy turnaja oveľa viac poznačili obavy o bezpečnosť. Paríž minulý rok postihli dva teroristické ataky, pri koordinovaných novembrových zahynulo 130 ľudí. Jedným z terčov bol aj Stade de France. Organizátori zatiaľ nedostali žiadnu konkrétnu hrozbu, no napriek tomu za určitých okolností nevylúčili usporiadanie zápasov bez divákov, nikdy však neuvažovali o zrušení zón pre fanúšikov. "Nemáme podozrenie z ohrozenia špecifického duelu. Sme ostražití a zareagujeme, ale podujatie by malo trpieť čo najmenej. Náš hlavný cieľ je vyhnúť sa zmätočným situáciám a udržať si pozitívnu náladu. Veríme, že atmosféra bude skvelá," vyhlásil predseda organizačného výboru Jacques Lambert. "Zavrieť dvere" môže aj počasie, lebo Francúzsko nedávno zasiahli silné búrky.

 

Hostitelia, futbalisti, priaznivci, tí všetci dúfajú v bezproblémový priebeh šampionátu, aby sa mohli sústrediť na futbal. Okrem domácich patria tradične k ašpirantom na titul Španieli, ktorí ovládli predchádzajúce dve ME, ale v generálke šokujúco podľahli Gruzíncom. Nemci ako úradujúci majstri sveta tiež zaváhali v príprave, keď prehrali s Angličanmi so Slovákmi. Tí o prominentnejšie miesto na futbalovej mape starého kontinentu zabojujú premiérovo, v základnej B-skupine im spoločnosť robia Walesania, Rusi a Angličania. Vyhliadky na prienik do vyraďovacej fázy sú vďaka rozšíreniu ME pomerne priaznivé, do osemfinále postúpia prvé dve mužstvá z každej skupiny plus štyri najlepšie reprezentácie na tretích miestach.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies