Prvý čínsky cisár zúfalo pátral po elixíre života, zamestnal tým celú krajinu

NETKY.SK • 26 December 2017, 08:53 • 2 min
Prvý čínsky cisár zúfalo pátral po elixíre života, zamestnal tým celú krajinu

BRATISLAVA - Prvý čínsky cisár Čchin S´-Chuang Ti, ktorý panoval v rokoch 220 až 210 pred naším letopočtom, vyvíjal enormné úsilie na to, aby objavil zázračný elixír života.

slovakia

left justify in out

Dokumentujú to mnohé záznamy z čias jeho života, ktoré našli v Číne v roku 2002, no až teraz sa ich vedcom podarilo podrobne preskúmať. Ako uvádza britská BBC, cisár, ktorý je známy okrem iného tým, že dal vybudovať slávnu terakotovú armádu, zapriahol do pátrania po elixíre života celú krajinu.

Tisíce drevených doštičiek, ktoré sa v Číne používali pred vynálezom papieru, obsahujú okrem iného aj cisárove nariadenie zahájiť pátranie po tejto zázračnej esencii, ako aj mnohé odpovede vyššie aj nižšie postavených úradníkov z jednotlivých častí krajiny, ktorí mu hlásia čiastkové úspechy, ale ešte častejšie neúspechy pri pátraní po nej.

Predstavitelia administratívneho celku ležiaceho na území dnešného mesta Čchu-čou napríklad cisárovi píšu, že jeho predstavy by mohla pravdepodobne spĺňať "rastlina nazbieraná na tunajšej hore šťastia".

Ku koncu života už cisár, od ktorého mena je odvodený aj dnešný názov Číny, podľa všetkého úsilie o večný alebo aspoň čo najdlhší život zanechal. Zomrel v roku 210 pred naším letopočtom vo veku 49 rokov a pred svojou smrťou dal postaviť slávnu terakotovú armádu, ktorá ho mala strážiť počas jeho posmrtného života.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies