Prvý československý prezident T. G. Masaryk zomrel pred 75 rokmi

NETKY.SK • 13 September 2012, 11:29 • 2 min
Prvý československý prezident T. G. Masaryk zomrel pred 75 rokmi

Prvý československý prezident T. G.

slovakia

left justify in out

img

Český filozof, sociológ, politik a prvý československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk zomrel pred 75 rokmi 14. septembra.
      Bol tvorcom novodobej teórie "čechoslovakizmu" a jednotného československého národa, považoval teda Čechov a Slovákov za jeden národ. Okolo časopisu Hlas sústreďoval aj slovenskú vysokoškolskú mládež v Prahe, na ktorú mal najmä politicky veľký vplyv. Hlasisti napríklad kritizovali národniarov z Martina za ich pasivitu v prijímaní čechoslovakistickej teórie. Svojich čechoslovakistických predstáv sa držal celý život. Po vzniku prvej Československej republiky (ČSR) podcenil pokračujúce emancipačné kultúrne i politické úsilie Slovákov a ich autonomistické predstavy odmietal. Jeho osobný vzťah k Slovákom bol síce srdečný, ale nepretavil sa do politickej podoby.
      Tomáš Masaryk sa narodil 7. marca 1850 v Hodoníne. Jeho otec, Slovák z Kopčian, pracujúci na cisárskych majetkoch moravského Slovácka, sa oženil s Češkou a okrem Tomáša mali manželia ešte dvoch chlapcov. Vyštudoval klasickú filológiu, teda latinčinu a gréčtinu na Filozofickej fakulte Viedenskej univerzity. Študoval aj filozofiu, psychológiu, sociológiu, estetiku a ekonómiu. Na študijnom pobyte v nemeckom Lipsku spoznal svoju budúcu manželku, Američanku Charlotte Garrigueovú, s ktorou sa v USA oženil a k svojmu priezvisku prijal aj prídomok Garrigue. Mali spolu 4 deti (Alicu, Herberta, Jana a Olgu).
      V roku 1879 habilitoval prácou Samovražda ako hromadný spoločenský jav súčasnosti a na viedenskej univerzite získal docentúru. Od roku 1882 prednášal na českej časti pražskej univerzity, kde mu udelili titul profesor, dejiny filozofie, základy psychológie, logiku, dejiny a základy sociológie.
      Masaryk formuloval svoje názory na problematiku českých dejín a predložil český politický program. Predstavil sa ako politický mysliteľ, ktorého názory majú pevný morálny a náboženský základ.
      Poslancom rakúskeho ríšskeho snemu bol v rokoch 1891-1893 a 1907-1914. Na začiatku svojej politickej dráhy bol zástancom existencie demokratického Rakúsko-Uhorska, ktoré by rešpektovalo záujmy všetkých jeho národov. V rokoch 1909-1911 však už ostro kritizoval zahraničnú politiku Rakúsko-Uhorska. Stal sa známym bojom proti rasovému a politickému bezpráviu. Trikrát navštívil Rusko a v diele Rusko a Európa vyjadril svoj názor na túto krajinu na prelome 19. a 20. storočia. Na začiatku I. svetovej vojny bol rusofilom, názor na Rusko po roku 1917 zmenil.
      Po vypuknutí I. svetovej vojny sa rozhodol postaviť proti Rakúsko-Uhorsku, lebo videl možnosť oslobodenia Čechov a Slovákov, a v decembri 1914 odišiel do emigrácie (Švajčiarsko, Francúzsko a Veľká Británia), kde pôsobil ako predstaviteľ protihabsburského odboja. Spolu s Edvardom Benešom a Milanom Rastislavom Štefánikom založili v Paríži (Francúzsko) roku 1916 Národnú radu československú a Masaryk sa stal jej predsedom.
      Do USA prišiel v roku 1918. Keď Francúzsko a Veľká Británia v podstate uznali Československú národnú radu za československú vládu, na jeseň 1918 tak urobila aj vláda americká. Ešte predtým sa v máji 1918 podieľal T.G. Masaryk na príprave Pittsburskej dohody o samostatnom československom štáte medzi českými a slovenskými krajanskými organizáciami v USA a stal sa jedným z jej signatárov. Jeho činnosť v USA vyvrcholila vydaním Washingtonskej deklarácie z 18. októbra 1918, známej aj ako Vyhlásenie československej samostatnosti.
      Dňa 14. novembra 1918 zvolilo revolučné Národné zhromaždenie v Prahe Tomáša Garriguea Masaryka za prvého prezidenta ČSR počas jeho neprítomnosti. V decembri 1918 sa vrátil do Prahy. Do prezidentského úradu ho zvolili znova aj v rokoch 1920, 1927 a 1934. Vo funkcii prvého prezidenta pôsobil do 14. decembra 1935, keď zo zdravotných dôvodov abdikoval na tento post.
      Tomáš Garrigue Masaryk zomrel 14. septembra 1937 v Lánoch (ČSR) vo veku 87 rokov.
      Prvý československý prezident T.G. Masaryk mal na Slovensku tri letné sídla. Známe sú najmä Topoľčianky a Bystrička pri Martine, kde sa najviac zdržiaval. Tretie sídlo mal na statku v Pstruši.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona