Prvý americký prezident George Washington zomrel pred 215 rokmi

NETKY.SK • 13 December 2014, 13:45 • 2 min
Prvý americký prezident George Washington zomrel pred 215 rokmi

MOUNT VERNON/BRATISLAVA - Prvý americký prezident George Washington zomrel pred 215 rokmi 14. decembra 1799 na svojom ranči v Mount Vernone v americkej Virginii.

slovakia

left justify in out

George Washington sa aktívne podieľal na správe krajiny. Viedol koloniálnu armádu vo vojne v rokoch 1775 až 1783, ktorá úspešne zavŕšila boj o nezávislosť USA. Potom sa vrátil k rodine hospodáriť na svojom majetku Mount Vernon. V roku 1787 ho ako morálnu autoritu pozval federálny kongres vo Filadelfii predsedať zhromaždeniu pri tvorbe modernej americkej ústavy. Po jej prijatí Washingtona v roku 1788 jednomyseľne zvolili za prvého prezidenta USA. Slávnostne ho inaugurovali 30. apríla 1789. Dostával vtedy plat vo výške 25.000 dolárov ročne.
      

Z prvého obdobia Georgea Washingtona vo funkcii prezidenta USA pochádza aj Biely dom, do dnešných čias sídlo amerických prezidentov. S jeho výstavbou podľa víťazného návrhu architekta s írskymi koreňmi Jamesa Hobana sa začalo v roku 1792.
      

Keď sa Washington ujal funkcie, stála pred ním úloha vytvoriť štátnu správu. Ako prvé založil ministerstvo zahraničných vecí. Zároveň bolo zriadené federálne súdnictvo s Najvyšším súdom USA a nižšími súdmi. Prezident USA potom vymenoval ministra vojny a generálneho prokurátora. Zostavil federálnu vládu USA a vypracoval projekt osídľovania ďalších amerických území, pričom stabilizoval severozápadnú hranicu USA. Svojej úlohy sa zhostil s takým úspechom, že ho v nasledujúcom volebnom období opätovne zvolili za prezidenta USA. Jeho nástupná reč pri druhej prísahe je doteraz najkratšou v dejinách USA, mala iba 135 slov.
      

Z funkcie hlavy štátu odišiel v roku 1797. Utiahol sa opäť na svoj majetok Mount Vernon. Neďaleko svojho sídla postavil jeden z najväčších liehovarov vo Virginii.
      

George Washington sa narodil 22. februára 1732 na panstve svojich rodičov v americkej Virginii. Vo veľmi mladom veku sa stal majiteľom rozsiahleho ranča, vypracoval sa na obratného hospodára, ktorý rozumel každej práci. Oženil sa a trávil roky na svojom majetku Mount Vernon. Zomrel 14. decembra 1799 na svojom ranči na pľúcne ochorenie vo veku 67 rokov. V testamente dal slobodu všetkým svojim 123 otrokom. Postaral sa aj o deti bývalých otrokov a tých, ktorí vzhľadom na vek už nemohli pracovať.
      

Traduje sa o ňom, že v mladosti spadol z višne a vybil si zuby. Celý život potom nosil falošný chrup vyrobený z dreva, veľrybích kostí a jeleních parohov. Jedným z jeho prvých počinov po nástupe do prezidentskej funkcie bol zákaz čistenia zubnej protézy pri stole počas hostiny.
      

Jeho rovesníci ho poznali aj ako výborného výrobcu whisky. Smithsonian Institution pripravil v roku 2000 expozíciu o jeho "nepolitickej" práci, jej súčasťou boli aj destilačné prístroje. Okrem toho bol aj autorom receptu na pivo, ktorý vlastní Newyorská verejná knižnica.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona