Prvú svetovú vojnu zapríčinila chamtivosť politikov, myslí si Andrej Kiska

NETKY.SK • 12 November 2018, 06:19 • 2 min
Prvú svetovú vojnu zapríčinila chamtivosť politikov, myslí si Andrej Kiska

PARÍŽ - Slovenský prezident Andrej Kiska sa v nedeľu v Paríži zúčastnil na oslavách 100. výročia skončenia prvej svetovej vojny.

slovakia

left justify in out

Kiska odsúdil príčiny konfliktu, za ktoré označil silný nacionalizmus, aroganciu niektorých svetových politikov a ich túžbu po nových územiach a väčšej moci. Pripomínanie si takýchto udalostí má podľa neho slúžiť predovšetkým ako poučenie.

 

"Bolo to možno aj krátkozrakosťou, keď si mysleli, že keď sa začne takýto konflikt, skončí sa do niekoľkých mesiacov," zauvažoval Kiska. Pripomenul, že štvorročná vojna si napokon vyžiadala životy viac než desiatich miliónov ľudí, z toho viac ako 70.000 na Slovensku, a okrem toho zanechala za sebou tisícky vdov a sirôt.

 

"Pre mňa bolo veľmi príjemným momentom, keď som videl, ako svetoví lídri sedia za jedným stolom," zdôraznil slovenský prezident, ktorý sa po poludňajšej ceremónii pri Víťaznom oblúku v Paríži zúčastnil na slávnostnom obede s desiatkami ďalších prezidentov a predsedov vlád. Obed podával francúzsky prezident Emmanuel Macron a za stolom sedeli napríklad aj americký prezident Donald Trump, ruský prezident Vladimir Putin či nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorej krajina bola v prvej svetovej vojne medzi porazenými. "Všetci sme diskutovali, rozoberali, čo sa deje vo svete – a tak to má byť," povedal Kiska s tým, že práve toto považuje za cestu k predchádzaniu podobným konfliktom.

 

img

Prezident SR Andrej Kiska a francúzsky prezident Macron

Zdroj: TASR

 

Podujatie sa nieslo v znamení čítania svedectiev priamych účastníkov udalostí na západnom fronte spred 100 rokov či premietania dobových fotografií na veľkoplošnej obrazovke v sprievode živých hudobných vystúpení. V súbore European Union Youth Orchestra účinkoval aj slovenský violončelista Šimon Tuszka.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies