Prvú semifinálovú dvojicu tvoria Williamsová a Erraniová

NETKY.SK • 5 Jún 2013, 08:38 • 2 min
Prvú semifinálovú dvojicu tvoria Williamsová a Erraniová

PARÍŽ - Americká líderka svetového rebríčka tenistiek Serena Williamsová a Talianka Sara Erraniová utvorili v utorok prvú semifinálovú dvojicu vo dvojhre žien na druhom grandslamovom turnaji sezóny Roland Garros v Paríži (26. mája - 9. júna, dotácia 21,017 milióna eur, antuka).

slovakia

left justify in out

Miestna šampiónka zo sezóny 2002 Serena zvíťazila vo štvrťfinále nad Ruskou Svetlanou Kuznecovovou (39. v systéme, bola už aj na 2. priečke), hrdinkou tohto podujatia spred štyroch rokov, za 117 minút 6:1, 3:6, 6:3. Dosiahla svoj 29. zápasový úspech v rade. V rozhodujúcom sete pritom mala 31-ročná Američanka manko 0:2 a v treťom geme čelila trom jednotlivým brejkbalom. Najprv sa presadila stupňovaným tlakom, potom zaletel Ruskin bekhendový krížny stopbal po skvelej obrane tesne vedľa a následne si favoritka vynútila bekhendovú chybu. Serena napokon predviedla priebežný obrat na 5:2 a v deviatej hre hladko zvládla podávanie na postup. Medzi najlepšie štyri vo francúzskej metropole sa mladšia zo sestier Williamsových prebojovala po desiatich rokoch a štyroch nevydarených štvrťfinále (vrátane edície 2009 práve proti Kuznecovovej). 

Dvadsaťšesťročná finalistka RG 2012 Erraniová (5.) na 29. pokus premiérovo vo svojej kariére zdolala niektorú členku Top 5 počítačového poradia: prekonala mierne favorizovanú Poľku Agnieszku Radwanskú, 4. v hodnotení, za 111 minút 6:4, 7:6 (6). V bilancii zo vzájomných duelov znížila na 2:6. Uspela prvý raz od sezóny 2006, keď sa jej to podarilo v Budapešti. Pre 24-ročnú Radwanskú zostáva osobným rekordom na úrovni veľkej štvorky finále vlaňajšieho Wimbledonu. Poľka má vo štvrťfinále na Majors výrazne negatívne skóre 1:7. 

"Semifinále bude veľmi kvalitným zápasom. Proti Sare treba akceptovať jej konzistentnosť. V Madride sme mali riadne ťažký duel. Budem pripravená. Som rada, že je ten nedávny súboj za nami," podotkla na tlačovej besede Serena Williamsová, ktorá má proti Talianke štatistiku 5:0, v španielskej metropole to 11. mája - tiež v semifinále - bolo 7:5, 6:2. 

Erraniová sa neskôr v utorok po boku krajanky Roberty Vinciovej predstavila v osemfinálovom 3. kole štvorhry žien proti slovensko-nemeckej dvojici Janette Husárová, Sabine Lisická a zvíťazili hladko 6:3, 6:1. Talianky sú jednotky "pavúka" aj renkingu a obhajkyne trofeje. Serena vyradila Vinciovú v parížskom osemfinále dvojhry 6:1, 6:3. 

Zostávajúce štvrťfinále singlovej súťaže žien sú na programe v stredu: Maria Kirilenková (Rus.-12) - Viktoria Azarenková (Biel.-3), resp. Jelena Jankovičová (Srb.-18) - Maria Šarapovová (Rus.-2). 

"Musím potvrdiť Agnieszkine slová, silný vietor dnes na kurte zohral svoju úlohu. Kľúčom k zisku prvému setu bolo to, že som dokázala uspieť v jednej z hier, ktorú som hrala proti vetru. Zápas bol po celý čas veľmi vyrovnaný. Mala som šťastie, že som získala druhý set, rovnako tak ho mohla vyhrať aj súperka. Serena, proti ktorej nastúpim, je mimoriadne silná hráčka. Po fyzickej stránke je vynikajúco pripravená. Na antuke mám však možno o čosi väčšiu šancu uspieť ako na ostatných povrchoch," skonštatovala Erraniová. 

"Za stavu 0:2 v treťom sete a brejkbal proti mne som myslela na to, že si veľmi chcem udržať toto podanie. Cítila som, že to môžem zvládnuť, ale nepovažovala som tú hru za úplne rozhodujúcu. Napriek tomu som túžila získať ju. Bol to zápas hore - dolu, súperka postupne začala hrať lepšie a ja som na to akosi nebola pripravená, povedala by som. Namiesto 1:5 či 2:5 v druhom sete to mohlo byť napríklad 3:3, ale v tej fáze som porobila chyby v kľúčových okamihoch. Usilovala som sa teda poslať bez zaváhania na druhú stranu siete viac úderov. Chvíľočku som si pripustila myšlienky na to, že štvrťfinále Roland Garros akoby bolo pre mňa začarované, rýchlo som však úvahy tohto typu vytesnila, pretože som si nemohla dovoliť negatívne rozpoloženie. Pomohlo mi, že som dnes fakt, fakt, fakt bažila po postupe azda viac ako ktokoľvek. Pomohlo mi to - bojovala som, odovzdávala všetko," povedala S. Williamsová. 

"Prehra vždy prináša sklamanie, ale prvé štvrťfinále na tomto turnaji považujem za dobrý výsledok. Pochopiteľne, chcela som ešte viac, treba však uznať aj kvalitu súperky. Azda nabudúce... Vo veľmi silnom vetre dnes nebol servis prakticky žiadnou zbraňou, ani jednu z nás príliš nepodporil. Každý gem bol 50:50, preto prišlo toľko brejkov. Bol to veľmi dobrý a najmä v druhom sete vyrovnaný zápas. Súperka zahrala veľmi solídne a prakticky nerobila chyby. Každý fiftín som si musela vybojovať. Usilovala som sa hrať agresívne a meniť smerovanie mojich úderov, skúšať to popri čiarach. V tom spočíval kľúč, ona je však na tom veľmi dobre bežecky. Antuka je jej povrch a dokázala ma na nej zaháňať do defenzívy," uviedla Radwanská. 

"Už tri zápasy mám problémy s brušným svalstvom, nemohla som podávať. Stalo sa to mi to v druhom sete proti Jovanovskej. Akoby som teda dnes bola na returne vo všetkých gemoch - žiadne esá, nulové rotácie. Proti Serene je to za takýchto okolností komplikované. Napriek tomu to bol vyrovnaný zápas, mala som šance. Pri tých troch brejkbalových na 3:0 v treťom sete si nič nevyčítam. Napríklad o voľbe ´kraťasu´ v tomto vetre sa dá diskutovať, ale neurobila som žiadnu hrubú ´minelu´. Súperka si uvedomila, že mi patrí väčšina dlhých výmen, takže si začala ešte viac chodiť po údery," skonštatovala rekonvalescentka Kuznecovová a dodala: "Celkovo som na moje vystúpenie na tomto turnaji extrémne hrdá. Pozrela som sa do publika a myslela som na to, ako som ležala na chrbte, mala som zranené koleno a bola som príliš unavená na to, aby sa mi chcelo na US Open. Nemohla som vtedy ani chodiť, mala som barle. V tomto kontexte a aj s prihliadnutím na prechladnutie po turnaji v Ríme som teda veľmi spokojná s tým, ako sa mi tu darilo, veď som sem prišla s pokašliavaním. Teraz potrebujem nadviazať na to na ďalších podujatiach."

Dvojhra žien - štvrťfinále:

Serena Williamsová (USA-1) - Svetlana Kuznecovová (Rus.) 6:1, 3:6, 6:3 za 117 minút 
Sara Erraniová (Tal.-5) - Agnieszka Radwanská (Poľ.-4) 6:4, 7:6 (6) za 111 minút 
Zostávajúci štvrťfinálový program dvojhry žien (dolná polovica žrebu, hrá sa v stredu):
Maria Kirilenková (Rus.-12) - Viktoria Azarenková (Biel.-3) / bilancia: 2:3
Jelena Jankovičová (Srb.-18) - Maria Šarapovová (Rus.-2) / bilancia: 1:7



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies