Prvú pomoc ovláda len päť až desať percent Slovákov

NETKY.SK • 27 Jún 2013, 11:09 • 2 min
Prvú pomoc ovláda len päť až desať percent Slovákov

BRATISLAVA - Poskytovanie prvej pomoci ovláda len päť až desať percent Slovákov a v tomto ukazovateli zaostávame za viacerými vyspelými krajinami. Upozornil na to dnes lekár a záchranár Doc. MUDr. Viliam Dobiáš, PhD., ktorý je odborným garantom projektu Krajina záchrancov. Ten dnes zavítal do priestorov Národnej rady SR.

slovakia

left justify in out

"Do osvety poskytovania prvej pomoci investujeme málo. Napríklad v autoškolách je povinný osemhodinový kurz prvej pomoci, nie všetky sú ale kvalitné. Navyše, keď si ľudia myslia, že absolvovali kurz v autoškole ako 18-roční a teraz budú vedieť poskytovať prvú pomoc do smrti, tak to je tragický omyl," upozornil Dobiáš. Medzinárodné odporúčania totiž podľa jeho slov sú, aby každý po dvoch až piatich rokoch absolvoval "občerstvovací" kurz.

Dobiáš tvrdí, že pozadu sme aj v porovnaní s inými krajinami v schopnosti poskytnúť prvú pomoc. "Napríklad v Rakúsku ju ovláda 50 až 60 percent ľudí, v Nórsku až 80 percent. Vo vyspelých krajinách je poskytovanie prvej pomoci považované za takú samozrejmosť, ako mať vodičský preukaz, ovládať cudzí jazyk či počítač. Napríklad v niektorých štátoch USA ak chce niekto robiť opatrovateľku detí, musí mať potvrdenie o absolvovaní kurzu prvej pomoci," povedal.

Ako prvý si resuscitáciu na figuríne vyskúšal primátor Košíc a exminister zdravotníctva Richard Raši (Smer-SD). Zároveň priznal, že človeka resuscitoval naposledy asi pred piatimi rokmi, keď bolo zrazené malé dieťa. Podarilo sa ho oživiť, ale zomrelo neskôr počas operácie. "Každý človek, ak dokáže urobiť tri základné veci, môže zachrániť ľudský život. Prvá vec je zistiť stav vedomia a ak je v bezvedomí, uvoľniť dýchacie cesty. Následne začíname s resuscitáciou stláčaním hrudníka a umelým dýchaním v pomere 30:2," vysvetlil.

Aké sú schopnosti v poskytovaní prvej pomoci medzi ostatnými poslancami, Raši nezisťoval. Je však presvedčený, že sú rovnaké, ako vo zvyšku populácie, teda že ju ovláda päť až desať percent poslancov.

Projekt Krajina záchrancov bol spustený pred štyrmi mesiacmi a vyvolal veľký ohlas. Stránku www.prvapomoc.sk navštívilo takmer 25.000 ľudí, e-learningového kurzu sa ich zúčastnilo 2400, 500 ľudí získalo diplom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies