Prvú plánovanú schôdzku zástupcov KĽDR a USA od nástupu Trumpa zrušili

NETKY.SK • 25 Február 2017, 09:51 • 2 min
Prvú plánovanú schôdzku zástupcov KĽDR a USA od nástupu Trumpa zrušili

WASHINGTON - Plány na prvé stretnutie predstaviteľov Severnej Kórey a Spojených štátov od nástupu novej vlády USA boli zrušené po tom, ako americké ministerstvo zahraničných vecí nevydalo vízum vyslancovi Pchjongjangu. Informovali o tom dnes noviny Wall Street Journal (WSJ).

slovakia

left justify in out

Rozhovory medzi zástupcom severokórejského ministerstva zahraničných vecí Čchoe Son-hujom a bývalými predstaviteľmi vlády USA sa podľa správy mali konať 1. a 2. marca v New Yorku, odvolali ich však, pretože Čchoemu odmietli udeliť vízum.

 

Dôvod nevydania víza nie je jasný, svoju úlohu však pri rozhodnutí mohli zohrať raketová skúška KĽDR z 12. februára a vražda nevlastného brata severokórejského vodcu Kim Čong-una, ku ktorej došlo o deň neskôr v Malajzii, napísal WSJ.

 

Predstaviteľ ministerstva zahraničných vecí USA poprel, že by pre zamýšľané neoficiálne rozhovory bol stanovený konkrétny termín.

 

Stretnutie v New Yorku by bolo prvou návštevou vysokopostaveného vyslanca KĽDR v Spojených štátoch od roku 2011 a prvým kontaktom medzi zástupcami oboch krajín od januárového nástupu nového amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Čchoe, ktorý v rezorte diplomacie Severnej Kórey zastáva funkciu generálneho riaditeľa pre severoamerické záležitosti, sa v minulosti opakovane stretol na neoficiálnych rozhovoroch s bývalými činiteľmi a akademikmi z USA, naposledy v novembri v Ženeve.

 

Trump vo štvrtok v rozhovore pre agentúru Reuters povedal, že ho znepokojujú severokórejské skúšky balistických striel, čo označil za "veľmi nebezpečnú situáciu".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies