Prvú gramofónovú platňu Elvisa Presleyho vydražili za 240-tisíc

NETKY.SK • 9 Január 2015, 10:39 • 2 min
Prvú gramofónovú platňu Elvisa Presleyho vydražili za 240-tisíc

LOS ANGELES - Prvú gramofónovú platňu Elvisa Presleyho vydražili vo štvrtok na aukcii jeho spomienkových predmetov v Memphise za 240.000 dolárov. Dražbu usporiadali pri príležitosti nedožitých 80. narodenín kráľa rokenrolu.

slovakia

left justify in out

Acetátovú gramoplatňu s piesňami My Happiness a That's When Your Heartaches Begin si kúpil neznámy účastník internetovej dražby. Nahrávka pochádza z roku 1953, kedy mal Presley 18 rokov a gramoplatňa je jedinou známou kópiou, informovala tlačová agentúra DPA.

 

Internetovú dražbu usporiadal aukčný dom Invaluable.com, ktorý v katalógu napísal, že predmet je "zrejme najvýznamnejšou 78 milimetrovou gramoplatňou aká bola kedy ponúknutá do dražby". Očakával, že sa predá za 75.000 až 100.000 dolárov. Do predaja ju dal potomok Presleyho priateľa Eda Leeka, ktorý ho sprevádzal na jej nahrávaní.

 

Podľa autorky Presleyho životopisu Bobbie Ann Masonovej, táto nahrávka označuje začiatok jeho hudobnej kariéry. Presley zaplatil štyri doláre, aby ju mohol urobiť v nahrávacom štúdiu v Memphise, možno ako darček k narodeninám pre svoju mamu. Zamestnankyňa štúdia Marion Keiskerová sa opýtala Elvisa, koho zo známych spevákov pripomína. Odpovedal jej, že jeho spev nepripomína nikoho. Keiskerovej sa páčil a neskôr mladého Presleyho predstavila svojmu šéfovi, zakladateľovi hudobného vydavateľstva Sun Records Samovi Phillipsovi, ktorý mu vydal jeho prvý singel - That's All Right.

 

Na aukcii dražili 66 spomienkových predmetov na Presleyho, vrátane uvedeného singla, ktorý sa predal za 26.000 dolárov. 

 

Dražba bola iba jednou zo série akcií usporiadaných pri príležitosti dňa, kedy by sa spevák bol dožil osemdesiatky. 

 

Ešte predtým v ten samý deň sa niekoľko stoviek jeho fanúšikov zhromaždilo, napriek mrazu, pred Gracelandom, kde zaspievali pieseň Happy Birthday a pozdravili exmanželku Presleyho, Priscillu (69) a ich dcéru Lisu Marie (46), ktoré krájali tortu ozdobenú Elvisovou siluetou a zlatou korunou.

 

Elvis Aaron Presley sa narodil v meste Tupelo v Mississippi 8. januára 1935. Do Memphisu sa presťahoval s rodinou ako 13-ročný a žil tam až do svojej smrti, ako 42-ročný sa predávkoval drogami. Zomrel 16. augusta 1977.

 

Takmer 40 rokov po svojej smrti patrí medzi najlepšie sa predávajúcich umelcov všetkých čias. So 134,5 milióna predaných albumov je druhým najpredávanejším hudobníkom po Beatles, ktorí majú 178 miliónov predaných albumov, pripomenula DPA.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies