Prvú čiernu skrinku airbusu skúmajú experti, z druhej chýba pamäťová karta

NETKY.SK • 25 Marec 2015, 19:02 • 2 min
Prvú čiernu skrinku airbusu skúmajú experti, z druhej chýba pamäťová karta

SEYNE-LES-ALPES - Francúzsko urobí maximum pre čo najrýchlejšie vypátranie a zhromaždenie telesných pozostatkov obetí leteckej katastrofy v ťažko dostupnej alpskej oblasti. Na spoločnej tlačovej konferencii s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a španielskym premiérom Marianom Rajoyom to vyhlásil prezident krajiny Francois Hollande.

slovakia

left justify in out

Najvyšší francúzsky predstaviteľ, ktorý hovoril "o strašnej katastrofe", ocenil nasadenie všetkých zložiek, ktoré sa podieľajú na práci v oblasti stredajšieho dopadu nemeckého airbusu, vyzdvihol postup všetkých tých, ktorí prispeli k zabezpečeniu miesta, ale aj pripravenosť psychológov a iných odborníkov pomôcť pozostalým.
     

Hollande tiež opätovne vyjadril sústrasť všetkým, ktorých sa nešťastie so zrejme 150 obeťami dotklo, a potvrdil solidaritu s Nemcami i Španielmi, informovali tlačová agentúra DPA a spravodajská televízia N24.
     

Vyhodnocovanie prvej z dvoch čiernych skriniek lietadla, ktorú skúmajú experti v Paríži, pokračuje, informoval Hollande. Francúzsky úrad pre vyšetrovanie leteckých nešťastí BEA informoval, že sa podarilo extrahovať obsah tejto skrinky. Žiadne závery z neho zatiaľ nie je možné urobiť, vyžiada si to rádovo dni, naznačil dnes podľa tlačovej agentúry Reuters úrad.
     

Zo slov francúzskeho prezidenta vyplynulo, že sa podarilo nájsť aj obal druhej čiernej skrinky havarovaného Airbusu A320, nie však jej obsah, konkrétne pamäťovú kartu.

 


     

Obe skrinky sú podľa informácií z Francúzska značne poškodené.
     

Merkelová sa vyjadrila, že o rozmeroch "skutočnej tragédie" sa dnes mohli presvedčiť na vlastné oči. "Moje myšlienky sú pri príbuzných obetí," podčiarkla.
     

"Robí sa tu všetko pre to, aby sa v rámci možnosti podarilo objasniť nepochopiteľné," uviedla Merkelová s tým, že to ešte nejaký čas potrvá, "pretože ide o katastrofu v geograficky mimoriadne náročnom regióne".
     

Hollande, Merkelová i Rajoy sa podľa informácií z dejiska poďakovali starostovi Le Vernet za návrh, aby medzi touto obcou a Seyne-les-Alpes vyrástol pamätník na počeť obetí leteckého nešťastia.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies