Prvú časť systémov S-300 dodá Rusko do Iránu v auguste alebo septembri

NETKY.SK • 11 Marec 2016, 11:29 • 2 min
Prvú časť systémov S-300 dodá Rusko do Iránu v auguste alebo septembri

MOSKVA/LONDÝN - Prvú časť protilietadlových raketových systémov S-300 dodá Rusko do Iránu v auguste alebo septembri tohto roku. Pre denník Wall Street Journal to dnes uviedol prezident ruskej štátnej spoločnosti Rostech Sergej Čemezov.

slovakia

left justify in out

Ako pripomenula agentúra Reuters, Rusko s ich dodávkou mešká, čo Čemezov vysvetlil tým, že rozhodcovský súd v Ženeve ešte stále posudzuje žalobu podanú Iránom na Rusko.


Rusko a Irán podpísali zmluvu o dodávkach systémov S-300 ešte v roku 2007. Ide o dodávku piatich súprav protilietadlových raketových systémov S-300PMU-1, skladajúcich sa zo 40 odpaľovacích zariadení. Kontrakt má hodnotu asi 800 miliónov dolárov.


Realizácia zmluvy však musela byť pozastavená v súvislosti s prijatím rezolúcie č. 1929, ktorou Bezpečnostná rada OSN uvalila na Irán sankcie. V reakcii na neplnenie zmluvy Ruskom Irán vtedy podal žalobu na medzinárodný arbitrážny súd.


Príčinou uvalenia sankcií OSN na Irán bol jeho kontroverzný jadrový program. Vyvolával totiž obavy, že Irán by ho mohol zneužívať na zbrojenie, čo však Teherán stále popiera. Tento nukleárny program bol dlhé roky témou rokovaní Iránu a svetových mocností, ktoré napokon vlani 14. júla podpísali historickú zmluvu o spôsoboch riešenia tohto problému.


Ruský prezident Vladimir Putin ešte v apríli 2015 vydal výnos, ktorým zrušil zákaz na dodávku systémov S-300 do Iránu. Stalo sa tak vzhľadom na pokrok dosiahnutý v rámci rokovaní o iránskom jadrovom programe, ktoré sa začiatkom apríla vo švajčiarskom Lausanne skončili uzavretím rámcovej dohody medzi Iránom a šesticou veľmocí.


Vlani v júni Putinov poradca pre vojenskú technickú spoluprácu Vladimir Kožin informoval, že Moskva a Teherán pripravujú zmluvu o dodávkach S-300. Zdôraznil vtedy tiež, že systém S-300 prešiel zmenami, ktoré sa prejavujú v zlepšení taktických a technických ukazovateľov. Vlani v novembri Čemezov oznámil, že iránsko-ruská zmluva nadobudla platnosť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona